Με βασικό μήνυμα ότι ένα ενιαίο και ορθολογικό θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση, με απλουστευμένες διαδικασίες, προάγει τις επενδύσεις και ωφελεί σημαντικά την οικονομία και τη χώρα μας, ο ΣΕΒ διοργάνωσε ειδική ενημερωτική εκδήλωση, με θέμα: «Το Νέο Πλαίσιο Αδειοδότησης Οικονομικών Δραστηριοτήτων, μια κομβική μεταρρύθμιση για την επιχειρηματικότητα» χθες, (Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017), με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτείας, εμπειρογνωμόνων της Παγκόσμιας Τράπεζας και ανώτατων στελεχών επιχειρήσεων.

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες εκ μέρους του ΣΕΒ, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος, τόνισε ότι τα θέματα της αδειοδότησης παραμένουν διαχρονικά σημαντική προτεραιότητα για τον Σύνδεσμο και εξέφρασε τη σταθερή βούληση του ΣΕΒ για συνεργασία με την Πολιτεία, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο κ. Μπίτσιος, αφού σημείωσε ότι το νέο πλαίσιο αδειοδότησης αποτελεί ένα πρώτο αλλά σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, επισήμανε ότι εάν θέλουμε να μεταβούμε επιτυχώς σε ένα ενιαίο και λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο, που θα υποστηρίζει αποτελεσματικά τις επενδύσεις, απαιτούνται να γίνουν ακόμη τα εξής:

• Υπαγωγή και άλλων κρίσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων στην απλουστευμένη εγκριτική διαδικασία, εξέλιξη που θα αποτελέσει και δείγμα γραφής ως προς τις πραγματικές προθέσεις της Πολιτείας.

• Εγκατάσταση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Αδειοδότησης και Ελέγχων -που προβλέπεται από το νέο πλαίσιο- ως κύρια προϋπόθεση για την αποτελεσματική λειτουργία της νέας δομής, και το οποίο θα καταστήσει δυνατή την ιχνηλάτηση της διαδικασίας αδειοδότησης.

• Ολοκλήρωση του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών και Όρων Δόμησης, που προβλέπεται ήδη από τον νόμο 3892 του 2011, με εφαρμογή σε πρώτη φάση για το 50%, περίπου, της Επικράτειας, για το οποίο έχει ολοκληρωθεί ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός.

• Στο θέμα των ελέγχων -και με δεδομένο το νέο πλαίσιο και τις αλλαγές που αυτό εισάγει- είναι σκόπιμο ο πρώτος έλεγχος κάθε επιχείρησης να έχει συμβουλευτικό και όχι τιμωρητικό χαρακτήρα.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος της ΕΛΒΑΛ Α.Ε., Συμπρόεδρος της Επιτροπής Βιομηχανίας & Μεταποίησης του ΣΕΒ τόνισε ότι «το νέο πλαίσιο αδειοδότησης κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλές αναχρονιστικές διατάξεις που επηρεάζουν αρνητικά το επιχειρηματικό περιβάλλον. Επίσης, όπως επισήμανε, η χρονική ιεράρχηση της ένταξης των κλάδων στο νόμο, αφήνει τη μεταποίηση στην τελευταία φάση, παραγνωρίζοντας το ρόλο και τη σημασία της για την έξοδο από την κρίση και τη διατηρήσιμη ανάπτυξη με επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και καινοτομία. Για να αναταχθεί η οικονομία μας σε νέες πιο υγιείς βάσεις, θα έπρεπε ήδη προ πολλού να έχουμε ανάγει τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.»

Ο ίδιος τόνισε πως η χώρα μας δεν θα βγει με βιώσιμο και διατηρήσιμο τρόπο από την κρίση χωρίς τη διεύρυνση της μεταποιητικής παραγωγικής βάσης, χωρίς την αύξηση της παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών, χωρίς εξωστρεφή ανταγωνιστική οικονομία που περισσότερο επενδύει, παράγει και εξάγει, και λιγότερο καταναλώνει και εισάγει.

Κλείνοντας το χαιρετισμό του ο κ. Στασινόπουλος δήλωσε πεπεισμένος ότι με τις κατάλληλες πολιτικές κι εφόσον αναγάγουμε πραγματικά και ειλικρινά σε προτεραιότητα τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η Ελληνική παραγωγή κάθε κλίμακας και κλάδου θα ανθίσει, συμβάλλοντας καθοριστικά στη δημιουργία εθνικού πλούτου και ποιοτικών θέσεων εργασίας και βέβαια στη ριζική βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.

Στην τοποθέτησή του ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας κ. Ευστράτιος Ζαφείρης τόνισε ότι «η βασική φιλοσοφία της μεταρρύθμισης για την απλοποίηση της αδειοδότησης των δραστηριοτήτων είναι η μετάβαση από τον ελεγχόμενο επιχειρηματία, ο οποίος αντιμετωπίζεται μέχρι σήμερα σαν πιθανός παραβάτης των νόμων, στον υπεύθυνο επιχειρηματία. Ο σχεδιασμός τόσο για τη λειτουργία όσο και για τον έλεγχο των επιχειρήσεων γίνεται σε άλλη βάση, με υγιή σχέση δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Η μεταρρύθμιση γίνεται, σε βάθος χρόνου, στην ‘καρδιά’ της δημόσιας διοίκησης, με τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που μεταφέρει τις καλές διεθνείς πρακτικές.»

Στα παραμένοντα σημαντικά προβλήματα, στις ευκαιρίες για βελτίωση και στις νέες προκλήσεις της Κυκλικής Οικονομίας για την Περιβαλλοντική Αδειοδότηση αναφέρθηκε, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη κ. Γιάννης Πανιάρας. Όπως τόνισε το νέο Αδειοδοτικό πλαίσιο (Ν.4442/16) κρίνεται, κατ’ αρχήν, θετικό, αφού λαμβάνει υπόψιν τα πραγματικά κριτήρια επικινδυνότητας μιας δραστηριότητας και μετατοπίζει το βάρος του έργου από προ-εγκρίσεις σε ουσιαστικούς και συστηματικούς ελέγχους. Σημείωσε δε ότι εφόσον υλοποιηθεί και εφαρμοστεί μπορεί πράγματι να στηρίξει τις επιχειρήσεις που επενδύουν και δραστηριοποιούνται με γνώμονα την βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ συνδέοντας το νέο πλαίσιο Αδειοδότησης με την Περιβαλλοντική Αδειοδότηση, ο κ. Πανιάρας σημείωσε ότι μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για περαιτέρω βελτιώσεις, κυρίως όσον αφορά στους χρόνους εγκρίσεων, στην ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και στις επιθεωρήσεις, σημαντικά στοιχεία για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στην παρέμβασή ο κ. Άρης Αλεξόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Κρήτης τόνισε η μεταρρύθμιση του αδειοδοτικού συστήματος της χώρας είναι μια άσκηση βελτιστοποίησης διαδικασίας και στο πλαίσιο αυτό, οι όροι προστασίας περιβάλλοντος, η άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας πρέπει να εξεταστούν από κοινού και οι λύσεις να προέλθουν από την ίδια μεθοδολογία.

Σημειώνεται ότι για το έργο της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ελλάδα μίλησε ο κ. Νικόλαος Σμιτ, Local Coordinator Greece, WB ενώ για τις εξελίξεις, τη μεθοδολογία και τον οδικό χάρτη εφαρμογής μίλησαν η κ. Andreja Marusic, Global Lead, Business Environment Trade and Competitiveness Global Practice και η κα. Χαριτώ Πιπεροπούλου, Δ/ντρια Διεύθυνσης Αδειοδότησης Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικών Πάρκων της ΓΓΒ, ενώ ειδικά για τη μεταρρύθμιση των ελέγχων στη βιομηχανία μίλησε ο κ. Florentin Blanc, Inspections Reform Expert. Ακολούθησαν, ερωτήσεις και γόνιμη ανταλλαγή απόψεων με τους συμμετέχοντες, όπου τονίστηκε η διάθεση και η βούληση για εμβάθυνση της συνεργασίας με την Πολιτεία, ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα η κρίσιμη αυτή μεταρρύθμιση για την ελληνική οικονομία.