Η απειλή του Grexit επανέρχεται δειλά δειλά στον ορίζοντα της ελληνικής οικονομίας με δημοσιεύματα αλλα και δηλώσεις αξιωματούχων.
Ενδεικτική η δήλωση του ...φιλέλληνα Μοσκοβίσί ο οποίος σε συζήτηση με βουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο, ότι η Κομισιόν κάνει ότι μπορεί για να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη μη κρύβοντας την ανησυχία του για την επόμενη μέρα.
Τόσο το δημοσίευμα της Bild ότι ο Σόιμπλε τάσσεται υπέρ ενός Grexit στην περίπτωση μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα όσο και η χθεσινή αποκάλυψη από το Bloomberg ότι η κυβέρνηση εγγράφως παραδέχθηκε στο Eurogroup ότι δεν έχει καλύψει τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης αναλαμβάνοντας όμως την περίεργη δέσμευση εφόσον κλείσει η συμφωνία πακέτο μέσα σε ένα δεκαήμερο να προχωρήσει τα εναπομείναντα εμφανίζονται σε μια περίοδο έντονων παρασκηνιακών διεργασιών.
Κομβικό σημείο η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου.
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκλ ήταν σαφής τονίζοντας πως η επόμενη δόση προς την Ελλάδα συνδέεται άμεσα με την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.Μιλώντας σε τραπεζικό σεμινάριο που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι η επόμενη δόση θα είναι ξεμπλοκαριστεί, μόλις το ΔΝΤ αποφασίσει να πάρει μέρος στο πρόγραμμα. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι πολύ νευρικός μπροστά στην προοπτική το ΔΝΤ αποχωρήσει από το πρόγραμμα, καθώς ορισμένες χώρες θεωρούν κρίσιμη την συμμετοχή του στο πρόγραμμα.
Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η Αθήνα θα κληθεί να ψηφίσει μέτρα και μάλιστα προκαταβολικά. Μείωση αφορολογήτου, περικοπή συντάξεων και αύξηση του ορίου απολύσεων με αντάλλαγμα μια ρήτρα μη εφαρμογής σε περίπτωση που πετύχει 3,5% πλεόνασμα χωρίς την λήψη των παραπάνω μέτρων.