Ασφυκτικά είναι τα χρονοδιαγράμματα που θέτουν οι δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να βγει από το αδιέξοδο η διαπραγμάτευση. Οι Θεσμοί στο euroworking Group περιμένουν τις ελληνικές προτάσεις που θα "ξεκλειδώσουν" την αξιολόγηση καθιστώντας σαφές ότι η τρόικα δεν προτίθεται να επιστρέψει στην Αθήνα αν δεν ψηφιστούν τα προληπτικά μέτρα για το 2019 και το 2020.
Στην περίπτωση που οι ελληνικές προτάσεις δεν ικανοποιήσουν τότε θα πέσουν στο τραπέζι με τελεσιγραφικό τρόπο οι όροι και οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Οι θεσμοί για την ώρα κρατούν ενιαία στάση κάτι που διαπίστωσε η ελληνική κυβέρνηση και στο τελευταίο Eurogroup.
Ορόσημο για τις εξελίξεις θα αποτελέσει και η συνεδρίαση του ΔΝΤ της 6ης Φεβρουαρίου, όπου η έκθεση για την Ελλάδα αναμένεται να ανάψει νέες «φωτιές» στην κυβέρνηση αφού, όπως όλα δείχνουν, θα «μεταφράσουν» τις απαιτήσεις του Ταμείου για ελάφρυνση χρέους σε …επιπλέον μέτρα λιτότητας από τη χώρα μας.
Ο Τσακαλώτος φέρεται να είναι στην γραμμή της απεμπλοκής εδώ και τώρα καθώς η καθυστέρηση ανεβάζει το λογαριασμό ενώ στον αντίποδα μέλη της κυβέρνησης προτιμούν μια πολιτική διαπραγμάτευση έστω και αν αυτή τραβήξει σε βάθος χρόνου.