"Καμπανάκι" σε όλα τα κράτη της Ευρωζώνης λόγω της ανόδου του Ευρωσκεπτικισμού από τον Μάριο Ντράγκι σε ομιλία του ανήμερα της 10ης επετείου της εισόδου της Σλοβενίας στο ευρώ.

Παράλληλα έστειλε μήνυμα με αποδέκτη την Ελλάδα τονίζοντας ότι η αποχώρηση από την νομισματική ένωση δεν θα επωφελούσε κανέναν. "Η εγκατάλειψη του ευρώ δεν θα ωφελούσε κανένα κράτος μέλος της ευρωζώνης και οι κυβερνήσεις είναι αυτές που έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες τους", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πρόσθεσε ακόμα ότι Ευρώπη χρειάζεται να διορθώσει τα λάθη της και να ενισχύσει τη δέσμευσή της σε μια πολιτική ανοιχτής οικονομίας προκειμένου να προστατεύει την ευημερία και την πολιτική ασφάλεια.

«Είναι σαφές ότι το μέλλον είναι υπέρ της ένωσής μας», δήλωσε ο Ντράγκι στη Λιουμπλιάνα. «Να μην απομακρυνθούμε από αυτό που έχει αποδώσει: το μοντέλο της ανοικτής οικονομίας που έχει ενισχυθεί από το ενιαίο μας νόμισμα. Αλλά και να διορθώσουμε τα λάθη που δεν του επέτρεψαν να είναι τόσο αποτελεσματικό όσο θα έπρεπε».

«Αν μια χώρα έχει χαμηλή ανάπτυξη της παραγωγικότητάς της λόγω ριζωμένων διαρθρωτικών προβλημάτων, η απάντηση δεν μπορεί να είναι η συναλλαγματική ισοτιμία», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

«Χρειάζεται να πούμε με μεγάλη σαφήνεια ότι δεν ήταν το ευρώ, το νόμισμα, που φταίει» για αυτές τις τάσεις, επισήμανε ο Μάριο Ντράγκι. «Οι εθνικές αρχές γνώριζαν τι έπρεπε να κάνουν», συμπλήρωσε. «Το νόμισμα δεν θα μπορούσε να τις προστατεύσει από τις δικές τους πολιτικές αποφάσεις», συμπλήρωσε.