Στην κρισιμότερη φάση της εισέρχεται η αξιολόγηση, καθώς στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΝΤ τη Δευτέρα κρίνεται η επιστροφή του κουαερτέτου στην Αθήνα. Τα στελέχη του Ταμείου εξακολουθούν να ζητούν τη νομοθέτηση όλων των μέτρων της περιόδου 2018-2020 προκαταβολικά. Στη «γραμμή» τους έχουν προσχωρήσει πλέον και οι Ευρωπαίοι. Πάντως, το ΔΝΤ προτείνει τη μείωση της φορολογίας εισοδήματος για φυσικά και νομικά πρόσωπα, αλλά και του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ, στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση αποδεχθεί χαμηλότερο αφορολόγητο όριο.


Το Ταμείο ζητά:

Μείωση του αφορολόγητου στο μέσο όρο της Ευρωζώνης, περίπου 6.500 ευρώ.
Περικοπή των υφιστάμενων συντάξεων. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο, παρά τα τελευταία μέτρα. Εκτός, μάλιστα, από τις συντάξεις ζητά κατάργηση και των μειωμένων συντάξεων, όπως αυτή που μπορεί να εισπράττει κάποιος με 15 χρόνια εργασιακού βίου.
Μείωση των φορολογικών συντελεστών. Το Ταμείο υποστηρίζει ότι τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από την περικοπή του αφορολογήτου και των συντάξεων πρέπει να δοθούν για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Έτσι, εκτιμά το ΔΝΤ, θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας αλλά και θα μειωθεί η ανεργία.
Μείωση του μεγάλου ΦΠΑ από 24% σε 23%.
Μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 10%.
Μείωση συντελεστών φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 15 - 20%.

Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα Επένδυση που κυκλοφορεί