Ω ς έναν σημαντικό συστημικό κίνδυνο εξακολουθεί να θεωρεί ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s το Grexit, όπως αντικατοπτρίζεται και στη βαθμολόγησή του Caa3 για το αξιόχρεο της Ελλάδας. Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Μoneypro», ο κ. Νώντας Νικολαΐδης, Vice President και Senior Credit Officer του οίκου.

ΕΡ:Κύριε Νικολαΐδη, στην τελευταία έκθεσή σας για τις ελληνικές τράπεζες κρούσατε τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων αναδιάρθρωσής τους, εξαιτίας των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Ποια πιστεύετε ότι είναι η ημερομηνία που, αν ξεπεραστεί, δεν θα έχει… γυρισμό;

ΑΠ:Οπως έχουμε επισημάνει στην πρόσφατη έκθεσή μας, οι καθυστερήσεις στη συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση επιδρούν αρνητικά στις ελληνικές τράπεζες. Τονίσαμε πως η έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2017-2019 και για τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών και των επενδυτών προς τη χώρα και το τραπεζικό της σύστημα. Εχουμε την άποψη πως κάθε εβδομάδα που περνά χωρίς να κλείνει το θέμα το γενικότερο οικονομικό κλίμα θα επιδεινώνεται, με αρνητικές συνέπειες στην απόδοση των τραπεζών. Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει κάποιου είδους τελεσίδικο χρονοδιάγραμμα, αλλά η μη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εντός του πρώτου εξαμήνου πιθανό να έχει καταστροφικές συνέπειες για τις τράπεζες και την οικονομία γενικότερα.

Διαβάστε την συνέντευξη στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορούν