Φόρμουλα για να αντιμετωπίσει έστω και προσωρινά το χάος που έχει προκληθεί στην αγορά εργασίας με εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους που εργάζονται με μπλοκάκια σε έναν ή δύο εργοδότες και σε όσους έχουν μισθωτή εργασία και μπλοκάκι σχεδιάζει να δώσει μέσα στην ημέρα το υπουργείο Εργασίας.

Το σενάριο που διακινείται αφορά εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που εργάζονται με μπλοκάκι σε έναν ή δύο εργοδότες, καθώς και σε μισθωτούς με παράλληλη απασχόληση. Ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι πρόκειται για μεταβατική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα, με ρύθμιση που θα έχει ισχύ μέχρι να λυθούν όλες οι λεπτομέρειες επιμερισμού των ασφαλιστικών εισφορών μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη, από τον εργαζόμενο θα παρακρατείται το 10% από τον ΕΦΚΑ αντί του 26,9% που προέβλεπε ο σχετικός νόμος. Δηλαδή ο εργαζόμενος θα πληρώνει το 10% της ασφαλιστικής εισφοράς μέχρι να βρεθεί τρόπος να πληρώνουν οι εργοδότες το υπόλοιπό ποσό χωρίς να χρειάζεται ο ίδιος ο εργαζόμενος να έρθει σε σύγκρουση με τον εργοδότη με κίνδυνο να χάσει τη δουλειά του, κάτι που επί της ουσίας προβλέπουν οι εγκύκλιοι που εξέδωσε ο Τάσος Πετρόπουλος για την εφαρμογή του ασφαλιστικού Κατρούγκαλου.

Οι υπόλοιπες εισφορές όμως δεν σβήνονται, δεν υπάρχει δηλαδή ένας νέος τρόπος υπολογισμού της εισφοράς, αλλά ουσιαστικά παγώνουν μέχρι να υπάρξει λύση και να μην αναγκάζονται να πληρώνουν οι εργαζόμενοι τις εισφορές που αρνούνται να πληρώσουν οι εργοδότες.