Την ανησυχία των επενδυτών γύρω από το ελληνικό ζήτημα περιγράφει το Reuters καθώς όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πληθαίνουν τα μαύρα σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία.
Οι επενδυτές σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο φοβούνται ότι αν η διαπραγμάτευση κρατήσει μέχρι το καλοκαίρι η Αθήνα δεν θα λάβει χρηματοδότηση και δεν θα μπορέσει να εξοφλήσει ομόλογα προς την ΕΚΤ αλλλά και προς τους ίδιους.
Ο Λουτζ Ροεχμέιερ, διαχειριστής του γερμανικού fund LBB-Invest ανέφερε στο Reuters ότι «υπάρχει μία μικρή ανησυχία» ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώσει τα χρέη της και ότι ενδέχεται να συμβεί «κάποιο ατύχημα», αν και ο ίδιος αναμένει ότι θα πληρώσει κανονικά. «Εάν γίνει κάποιο ατύχημα, τότε η ΕΚΤ θα υποστεί σημαντικές ζημιές», συμπλήρωσε.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει έντονες συζητήσεις με τους πιστωτές και το 2015 βρέθηκε κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη, ωστόσο τελικά συμφωνήθηκε ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.
Ωστόσο, η αδυναμία της Ελλάδας να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας και η απροθυμία των βασικών πιστωτών να κάνουν πίσω υπό το φόβο ότι θα υποστούν απώλειες στο εσωτερικό των χωρών τους, ενόψει και των εκλογικών αναμετρήσεων, εκτόξευσε γι' ακόμη μια φορά τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Σύμφωνα με το Reuters, ο φόβος «ατυχήματος» αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες εβδομάδες. Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει την Ελλάδα ότι θα πρέπει να επέλθει συμφωνία έως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, διαφορετικά οι διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο θα δυσκολέψουν.