Προβληματική χαρακτηρίζει τη στάση του ΔΝΤ για την ψήφιση νέων προληπτικών μέτρων η Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, από τον Έβρο όπου πραγματοποιεί περιοδεία.

Για την πορεία και τον χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, η υπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση αναζητά αυτή τη στιγμή μία κοινωνικά βιώσιμη λύση για την επίτευξη της οποίας διαπραγματεύεται σκληρά. «Από την πλευρά μας έχουμε υλοποιήσει σχεδόν το 80% των προαπαιτούμενων και μένουν ανοιχτά το ζήτημα των εργασιακών, ακριβώς γιατί υπάρχει αυτή η διαφωνία», δήλωσε.

Εκτίμησε πως θα βρεθεί γρήγορα το σημείο ισορροπίας και τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση και να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «για να εμπεδωθεί πια στην ελληνική οικονομία αυτή η τάση βελτίωσης που σημειώθηκε την προηγούμενη χρονιά». Η κ. Αχτσιόγλου αναγνώρισε ως πολύ σοβαρό το πρόβλημα ανεργίας, το οποίο «θα επιλυθεί εφόσον βελτιωθεί και η οικονομία της χώρας». Διευκρίνισε πως η κυβέρνηση δεν κλείνει τα μάτια απέναντι στο πρόβλημα ούτε θριαμβολογεί για «τη σημαντική μείωση των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων της ανεργίας».

«Κάνουμε ότι μπορούμε για να μειωθεί αυτό το ποσοστό… Μέσα από προγράμματα που υλοποιούμε, που κάνουν εξορθολογισμένη χρήση των πόρων από την ΕΕ και των χρηματοδοτήσεων, μέσα από μία στόχευση σε προγράμματα πλήρους απασχόλησης με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, καλύπτοντας πιο ευάλωτες ομάδες, πιο νέους ή αυτούς που είναι πλησίον συνταξιοδότησης, μ’ έναν τρόπο δίνεται μια σημαντική βοήθεια στους ανέργους. Μέσα από τέτοιου τύπου προγράμματα θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον κόσμο αυτόν ο οποίος έχει δικαίωμα στη δουλειά» διαβεβαίωσε η υπουργός Εργασίας.

Επανέλαβε πως κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, ζήτημα που τίθεται σε όλους τους τόνους στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές «απέναντι στου οποίους έχουμε όλα τα επιχειρήματα για να επανέλθει το πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων», κατά τη δεύτερη αξιολόγηση. «Μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις διαμορφώνεται πλέον ένα δίχτυ προστασίας για τους εργαζόμενους και συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων, ενώ αντιμετωπίζονται και τα φαινόμενα παραβατικότητας και τελικά βοηθιέται ακόμη και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης γιατί εισρέουν πόροι στα ασφαλιστικά ταμεία και διαμορφώνεται μία κανονικότητα και στην οικονομία» εξήγησε η κ. Αχτσιόγλου.