Σε πιθανό κλείσιμο της αξιολόγησης εντός του Μαρτίου αναφέρθηκε αξιωματούχος της Κομισιόν την Πέμπτη μιλώντας στο Bloomberg, σχολιάζοντας πως στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας η συζήτηση για την Ελλάδα θα είναι σύντομη.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Αθήνα έχει σημειώσει "περιορισμένη πρόοδο" στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να κλείσει η αξιολόγηση. «Από την προηγούμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, έχει υλοποιηθεί περιορισμένος αριθμός προαπαιτούμενων δράσεων» ανέφερε.

Πρόσθεσε επίσης πως υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ μεταξύ Ελλάδας - δανειστών ως προς το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ενώ υπάρχει χάσμα στον καθορισμό του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019.

Ντομπρόφσκις: Κοστίζει σε όλους η καθυστέρηση

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις διαμήνυσε πως όποια καθυστέρηση στη συμφωνία των δανειστών με την Ελλάδα θα κοστίσει σε όλους και όχι μόνο στην Αθήνα.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Euro2day.gr, o κ. Ντομπρόβσκις στέλνει μήνυμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, λέγοντας ότι οι δανειστές είναι αντιμέτωποι με μία επιλογή: να δουλέψουν σκληρά για να βρεθεί συμφωνία πάνω στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί, ή να διολισθήσουμε πίσω στην αβεβαιότητα, κάτι το οποίο θεωρεί επικίνδυνο.«Θεωρώ ότι η επιλογή είναι εμφανής», υπογραμμίζει.

Για άλλη μια φορά κάνει λόγο για υπεραπόδοση της Ελλάδας το 2015 και το 2016 και προβλέπει ότι η χώρα μας θα πιάσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2017 και ότι πάνω σε αυτά τα στοιχεία πρέπει να βασιστεί η όποια συμφωνία. Για το 2018, παραδέχεται πως υπάρχει ένα μικρό κενό, υποστηρίζει όμως ότι μπορεί να κλείσει πολύ εύκολα.

Αποκαλύπτει ότι οι θεσμοί δεν είναι ενωμένοι ως προς τις προβλέψεις τους και ότι θα πρέπει να βρουν μεταξύ τους μία κοινή συνισταμένη. Με άλλα λόγια, δεν μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν άλλες προβλέψεις από την ΕΕ και άλλες από το ΔΝΤ.

Το κυριότερο, όταν ερωτάται για το μέλλον του προγράμματος, αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, με το να επαναλαμβάνει απλώς τους όρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης: «Όσον αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ, εργαζόμαστε στο πλαίσιο της συνθήκης του ESM, η οποία λέει ότι η Κομισιόν παρακολουθεί την εφαρμογή σε συνεργασία με την ΕΚΤ και όπου είναι δυνατόν, με το ΔΝΤ».

Αισιόδοξος ο Μοσκοβισί

Ωστόσο, παραμένει αισιόδοξος για συμφωνία πριν από το Eurogroup της Δευτέρας ο Πιέρ Μοσκοβισί μετά τη χθεσινή επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Μιλώντας στη Βιέννη ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «Μια συμφωνία για το πώς θα προχωρήσει το ελληνικό πρόγραμμα είναι απολύτως απαραίτητη. Με μια μικρή προσπάθεια απ' όλους τους μετέχοντες, μου φαίνεται εφικτή» προσθέτοντας ότι «Είναι σαφές ότι υπάρχει τώρα ανάγκη να δείξουμε στον ελληνικό λαό ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ της λιτότητας».