Με τις ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας να είναι πλέον ελάχιστες πετάει σήμερα για Βρυξέλλες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενόψει του αυριανού Eurogroup.

Ο υπουργός Οικονομικών θα έχει συναντήσεις, πριν από τη συνεδρίαση με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μπενουά Κερέ.

Αντικείμενο των συναντήσεων θα είναι το ζήτημα της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και το χρονοδιάγραμμα για αυτό όταν επέλθει συμφωνία με τους δανειστές.

Οι ελπίδες που υπάρχουν για συμφωνία είναι πλέον ελάχιστες μετά και τη συνέντευξη του Τόμας Βίζερ στην οποία αναφέρει ξεκάθαρα ότι αν υπάρξει προνομοθέτηση των μέτρων που απαιτούνται από την πλευρά της Αθήνας είναι εφικτή μία συμφωνία στο επόμενο Eurogroup της 20ης Μαρτίου ενώ στο αυριανό μπορούν απλά να καταγραφούν μία πρόοδος και ένα σημείο εκκίνησης για τα μέτρα μετά το 2018 (συντάξεις και αφορολόγητο) τα οποία θα επιτρέψουν την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα.

Τα πράγματα βέβαια περιπλέκονται ακόμα περισσότερο από τη στιγμή που ο Πολ Τόμσεν, η Ντέλια Βελκουλέσκου και οι άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έχουν υποπέσει σε σωρεία λαθών, κακών υπολογισμών, ασαφειών και αντιφάσεων κατά τη συγγραφή της περίφημης έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα, όπως αναφέρει σε αναλυτικό ρεπορτάζ του το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

Σύμφωνα με έγγραφο του Συμβουλίου, η ομάδα Τόμσεν έχει κάνει χονδροειδή λάθη στον υπολογισμό του ελλείμματος, του πληθωρισμού, του ρυθμού ανάπτυξης, της είσπραξης εσόδων, της οροφής των δαπανών του δημοσίου, αλλά και σε θέματα όπως η εκτέλεση των μεταρρυθμίσεων, το είδος και η απόδοση των εισφορών των ασφαλισμένων, η εξοικονόμηση από τους ασφαλιστικούς νόμους και άλλα.