Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η χθεσινή αναφορά της Άνγκελα Μέρκελ για το πρόβλημα στην αξία του ευρώ, με τις σκοπιμότητες της δήλωσης αυτής να παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστες, αλλά ήδη να γίνονται οι πρώτες σχετικές υποθέσεις.

Κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας σενάρια που εμφανίζουν την γερμανική πολιτική και οικονομική ελίτ να επεξεργάζεται σχέδια περί ευρωπαϊκού νομίσματος δύο ταχυτήτων. Ενός ισχυρού ευρώ για τις βόρειες χώρες με το ισχυρό εμπόριο και τις μεγάλες εξαγωγές και ένα πιο αποδυναμωμένο ευρώ για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, έτσι ώστε να μην παρατηρείται το σημερινό φαινόμενο, με ένα νόμισμα το οποίο είναι «σκληρό» για τις φτωχές χώρες και εμφανίζεται με διαφορετική αγοραστική δύναμη από χώρα σε χώρα.

Η φράση της Άνγκελα Μέρκελ ταιριάζει γάντι στο παραπάνω εν πολλοίς γνωστό σενάριο.
«Η ΕΚΤ έχει μια νομισματική πολιτική που δεν βασίζεται στη Γερμανία, αλλά είναι μάλλον προσαρμοσμένη σε χώρες από την Πορτογαλία μέχρι τη Σλοβενία ή τη Σλοβακία. Αν εξακολουθούσαμε να έχουμε το γερμανικό μάρκο, θα είχε ασφαλώς διαφορετική αξία απ' ό,τι έχει αυτή τη στιγμή το ευρώ. Όμως πρόκειται για μια ανεξάρτητη νομισματική πολιτική επί της οποίας δεν έχω καμιά επιρροή»

Υπάρχει όμως και άλλη μία περίπτωση, αυτή της μπλόφας. Η αναφορά της Γερμανίδας καγκελαρίου δεν έρχεται σε τυχαία χρονική στιγμή. Την ίδια ώρα που βρίσκεται ανοιχτό το ζήτημα του ελληνικού προγράμματος και αναμένεται να διεξαχθεί το Eurogroup της Δευτέρας, είναι προγραμματισμένη και η συνντησή της με την Κριστίν Λαγκάρντ την Τετάρτη ενώ μαίνεται και ο σιωπηλός «πόλεμος» με τον Ντόναλντ Τραμπ. Έτσι δεν είναι απίθανο η Άνγκελα Μέρκελ να έριξε μία αναγνωριστική βολή για να δει αντιδράσεις.

Ένας ακόμα παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι και οι επερχόμενες εκλογές στη Γερμανία και η παρουσία του Μάρτιν Σουλτς η οποία προκαλεί προβληματισμό στην καγκελαρία και η αναφορά στο πάλαι ποτέ ισχυρό μάρκο σίγουρα ηχεί ωραία και νοσταλγικά στα αφτιά των Γερμανών.