Να "διατηρηθεί η σοβαρότητα" ζητά από την Ελλάδα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στις δηλώσεις του προσερχόμενος στο Eurogroup των Βρυξελλών.

Ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι δεν υπάρχουν έντονες ανάγκες ρευστότητας μέχρι το καλοκαίρι. "Είναι σοβαρό να διατηρηθεί η σοβαρότητα στην Ελλάδα και να ανακάμψει. Για λόγους σταθερότητας θα πρέπει να αξιολογηθεί γρήγορα το δεύτερο πρόγραμμα. Είναι πρόθεσή μας να επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Ελλάδα. Έχουμε καλύψει πάρα πολύ δρόμο", σημείωσε.

Ερωτηθείς για το ΔΝΤ εξήγησε ότι το Ταμείο θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. "Προσπαθούμε να συνεχίσουμε το τελευταίο βήμα μαζί με το ΔΝΤ. Κατ' αρχήν είναι έτοιμοι, αλλά η απαίτησή τους είναι να υπάρχει ένα σοβαρό πρόγραμμα με βαθιές μεταρρυθμίσεις και ρύθμιση του χρέους", σημείωσε.

Τέλος, έριξε τους τόνους σχετικά με την καθυστέρηση λόγω εκλογών, τονίζοντας ότι "Πάντα υπάρχουν εκλογές στην Ευρώπη, αλλά προσπαθούμε πάντα να κάνουμε τη δουλειά μας".

Σόιμπλε: "Πάντα θέλει περισσότερο χρόνο η Ελλάδα"

Την ανάγκη η ελληνική οικονομία να γίνει ανταγωνιστική επισήμανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup σήμερα.

"Η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη και λιγότερη ανεργία, πρέπει να γίνει ανταγωνιστική. Δεν είναι σημαντικό πρόβλημα τα χρέη", τόνισε ο Γερμανός Υπουργός, ενώ άφησε αιχμές για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σημειώνοντας πως "πάντα χρειάζεται περισσότερο χρόνο από όσον έχει συμφωνηθεί, αλλά θα φτάσουμε στη συμφωνία".

"Θεωρούμε ότι οι Έλληνες είναι σε μια καλή οδό, είναι δύσκολο το περιβάλλον, αλλά η κατάσταση στην Ευρώπη δεν είναι εύκολη", κατέληξε.

Μοσκοβισί: "Δεν τίθεται ζήτημα Grexit - Δείτε τα νούμερα"

Έριξε τους τόνους σχετικά με το σενάριο Grexit ο Πιέρ Μοσκοβισί. Προσερχόμενος στο Eurogroup ο Επίτροπος Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει ήδη πολύ μεγάλη πρόοδ και ότι η ανάπτυξη έχει επιστρέψει.

"Οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν καλυφθεί, αλλά υπάρχει ακόμη πολύ υψηλή ανεργία. Να ανοίξουμε το δρόμο για την επιστροφή των Θεσμών στην Ελλάδα. Έχω εμπιστοσύνη ό, τι θα έχουμε μια πολύ θετική σύσκεψη στο Eurogroup", πρόσθεσε.

"Αν αποφασίσουμε σήμερα για τις παραμέτρους που είναι απαραίτητες ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, θα είμαστε στον σωστό δρόμο ακόμη κι αν πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση", σημείωσε στη συνέχεια.

Ο ίδιος εξήρε την προσπάθεια της Ελλάδας και την ανάπτυξη που έχει σημειώσει. "Η Δημοκρατία μας βοηθά να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις. Πολιτικοί στην Γερμανία δεν έχουν καμιά σχέση με το Grexit. Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Κοιτάξτε τα νούμερα. Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες ως αναφορά στα οικονομικά και αυτό θα γίνει και το 2017 και το 2018.

Στο τέλος αυτού του δρόμου υπάρχει ένας λαός που έχει υποφέρει πολύ και αναμένει οι καρποί των προσπαθειών του αποφέρουν. Υπάρχει πολλή αδικία στην Ελλάδα, μεγάλη ανεργία και πρέπει να δείξουμε ότι υπάρχει ένα φως στο τέλος της λιτότητας", κατέληξε ο Επίτροπος.

Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: Δεν θα πληρώσουμε για την παραμονή του ΔΝΤ

Παρέμβαση για την Ελλάδα έκανε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, μέσω σειράς αναρτήσεών στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Ο Πέτερ Καζιμίρ αναφέρει ότι «η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι σημαντική «αλλά δεν διατίθεμαι να πληρώσω οποιοδήποτε τίμημα για την παραμονή τους, δίνοντάς τους το πράσινο φως για μια ελάφρυνση χρέους που η Ελλάδα δε χρειάζεται»

Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

Η Ελλάδα αναμένεται να είναι το κύριο θέμα στο Eurogroup. Ναι, η Ελλάδα πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά πολλά πρέπει να γίνουν και από τις δύο πλευρές στο τραπέζι.

Είναι θετικό να ακούμε από τον Κλάους Ρέγκλινγκ ότι θα χρειαστούν πολύ λιγότερα χρήματα από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να κλείσουμε την αξιολόγηση τις επόμενες εβδομάδες. Έχουμε εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία. Μπορώ να πω εκ πείρας ότι η Ελλάδα είναι ένα θέμα που θες να αποφύγεις στην προεκλογική καμπάνια».

Σε ό,τι αφορά τους φίλους μας στο ΔΝΤ, μας αρέσουν και είναι καλό, φυσικά, να τους έχουμε μαζί μας. Αλλά δεν είμαι διατεθειμένος να πληρώσω κανένα τίμημα για τη συμμετοχή τους, εγκρίνοντας ελάφρυνση χρέους του είδους που θέλει το ΔΝΤ και που η Ελλάδα δεν χρειάζεται».