"Οι μεταρρυθμίσεις έχουν ένα χαρακτηριστικό δίνουν μακροχρόνια οφέλη σε μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας" είπε στα Παραπολιτικά 90,1 ο καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Τσακλόγλου. 

Ο κος Τσακλόγλου μιλώντας στις “Πρωινές διαδρομές” και τον Βασίλη Αδαμόπουλο σημείωσε πως "αυτοί που πληρώνουν φόρους είναι σχετικά λίγοι ενώ όπως είπε για τους συνεπείς φορολογούμενους το βάρος είναι αβάσταχτο", ενώ είπε πως το θετικό είναι ότι επιστρέφουν τα κλιμάκια στην Αθήνα τόνισε ωστόσο ότι το τι θα γίνει θα το δούμε το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε αναλυτικότερα ολόκληρη τη συνέντευξη του κου Τσακλόγλου:

Με αφορμή τις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup

Αυτό το οποίο πραγματικά έχουμε είναι ότι επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα. Έτσι όπως είχαν φτάσει τα πράγματα ήταν και το περισσότερο που μπορούσαμε να προσδοκούμε σε αυτή τη φάση οπότε είναι θετικό αυτό…

Για τις μεταρρυθμίσεις

Δεν υπάρχουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες να είναι άκοπες, δεν υπάρχουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες να μη θίγουνε ορισμένα κομμάτια της κοινωνίας αλλά το κύριο χαρακτηριστικό που έχουν είναι ότι μακροχρόνια δίνουν μεγάλα οφέλη συνήθως σε ολόκληρη την κοινωνία ή σε πολύ μεγάλα τμήματα της κοινωνίας.

Για τη φορολογία

Αν δείτε τη μέση φορολογική επιβάρυνση ολόκληρου του ελληνικού πληθυσμού σε σχέση με το τι συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και σήμερα μετά από αυτή τη μεγάλη αύξηση της φορολογίας, ειμαστε ελαφρά πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αλλού είναι το ζήτημα, το χαρακτηριστικό το οποίο έχουμε είναι ότι αυτοί που πληρώνουνε φόρους είναι σχετικά λίγοι είτε μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων δηλαδή μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού μπορεί να μην πληρώνουν φόρους συγκεκριμένων κατηγοριών είτε επειδή έχουμε μεγάλη παραοικονομία. Σαν αποτέλεσμα είναι ότι για τους συνεπείς φορολογούμενους πραγματικά το βάρος είναι αβάσταχτο και εκεί πρέπει να στρέψουμε τις προσπάθειες μας στα επόμενα βήματα.

Για την πιθανή υποχώρηση της κυβέρνησης στην προ-νομοθέτηση μέτρων

Νομίζω ότι γενικά αν υπάρχουν δύο θέματα από όλη τη συζήτηση το ένα είναι ότι η ελληνική πλευρά υποχώρησε ως προς τη προ-νομοθέτηση μέτρων την οποία έλεγε προηγουμένως ότι είναι κόκκινη γραμμή της κλπ, έχω την αίσθηση ότι στο τέλος θα δούμε μάλλον και μια υποχώρηση του ΔΝΤ από αυτά τα επιπρόσθετα μέτρα του 2% του ΑΕΠ τα οποία ζητούσε τα οποία πραγματικά αν τελικά αποδειχτεί ότι οι πηγές του πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο πέτυχε η Ελλάδα και πόσο μεγάλο θα είναι αυτό για την προηγούμενη χρονιά αν είναι κάτι το οποίο είναι διατηρήσιμο στα επόμενα χρόνια πραγματικά αυτό στερεί το ΔΝΤ από τα επιχειρήματά τα οποία έλεγε ότι χρειάζεται προ-νομοθέτηση πολύ περισσότερων μέτρων.

Νομίζω ότι το μόνο άμεσο αποτέλεσμα το οποίο μπορούμε να έχουμε από τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup να επιστρέψουν οι θεσμοί είναι κάποια βελτίωση του κλίματος το οποίο είχε αρχίσει να χαλάει επικίνδυνα στην Ελλάδα το προηγούμενο καιρό. Όλα τα υπόλοιπα είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η εκτίμησή μου είναι ότι και στα δυο μέτωπα θα έχουμε μια πρόοδο.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα τραβήξει η αξιολόγηση μέχρι το καλοκαίρι

Νομίζω ότι αυτό θα είναι καταστροφικό από κάθε άποψη. Αν τυχόν ξαναζήσουμε σκηνές του 2015 θα είναι απλά καταστροφικό!