Στις κυβερνητικές καλένδες φαίνεται να παραπέμπεται το ζήτημα της απομείωσης του ελληνικού χρέους όπως φάνηκε μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού Eurogroup και της δημοσιοποίησης της επίσημης ανακοίνωσης. Εκεί δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στο χρέος και θεωρείται μία ήττα της κυβερνητικής στρατηγικής αφού μόλις πριν δύο μήνες πανηγύριζε μετά το Eurogroup του Δεκεμβρίου για τα μέτρα απομείωσης του χρέους.

Το συγκεκριμένο θέμα «σκοντάφτει» στο Βερολίνο και τις αντιρρήσεις που προβάλλει η γερμανική πλευρά. Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής ανταλλάσσει το χρέος έτσι ώστε να προχωρήσει η διαπραγμάτευση, τη στιγμή που μαίνονται οι διαφωνίες ανάμεσα στη Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το ίδιο θέμα.

Το Ταμείο από την πλευρά του θεωρεί μεγάλο και μη βιώσιμο το χρέος, ζητώντας απομείωσή του για να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα ενώ αντιθέτως το Βερολίνο δεν συμφωνεί σε «κούρεμα» με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να κάνει την πλέον ακραία αναφορά, πριν περίπου δύο εβδομάδες, ότι αν η Ελλάδα θέλει «κούρεμα» στο χρέος θα πρέπει πρώτα να γίνει Grexit.

Οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές θα τεθούν σίγουρα στο τραπέζι της συνάντησης Μέρκελ-Λαγκάρντ στο Βερολίνο με τη συμμετοχή και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με το αποτέλεσμα της συνάντησης να συνδέεται άμεσα με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όλα αυτά όμως αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης.