Βαρύ πακέτο μέτρων επιφύλασσαν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά μετά την πρώτη συνάντηση χθες στο Χίλτον ζηούνται μέτρα 2% του ΑΕΠ με τη μια ποσοστιαία μονάδα να προέρχεται από τις συντάξεις και η άλλη από φόρους.
Επίσης, οι θεσμοί έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν την ενεργοποίηση του δημοσιονομικού «κόφτη» μέσα στο 2018 και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιδιώκει να μεταφέρει το βάρος της οριστικής κατάργησης της προσωπικής διαφοράς μετά από οκτώ χρόνια.
Σύμφωνα με πηγές των θεσμών, η ατζέντα των απαιτήσεων των δανειστών περιλαμβάνει επίσης αποκρατικοποιήσεις, ενεργειακά. Οι υπουργοί που μετείχαν στις συσκέψεις απέφυγαν να διαψεύσουν ότι συζητούν για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς ενώ άφηναν ανοικτό και το ενδεχόμενο ένταξης των ΔΕΚΟ στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ή πώλησης λιγνιτορυχείων.
Την ίδια στιγμή, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι είναι αισιόδοξη η εκτίμηση της ελληνικής πλευράς πως είναι εφικτή μία τεχνική συμφωνία (staff level agreement) μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.
Θυμίζεται πως οι εκπρόσωποι των θεσμών θα μείνουν για μία εβδομάδα στην Ελλάδα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Στην Αθήνα θα συγκεκριμενοποιηθούν τα δημοσιονομικά μέτρα, ενώ στόχος είναι η επίτευξη συνολικής απόφασης τον επόμενο μήνα ή το αργότερο τον Απρίλιο.