"Η Ελλάδα πρέπει να ξαναφτιάξει το κράτος της. Είναι ένα κράτος «εργοδότης», με πολλές στρεβλώσεις το οποίο δεν έχει μικρύνει. Ένα κράτος το οποίο πολλοί στην Ευρώπη βλέπουν ότι έχει δυνατότητες να φτιαχτεί μέσω του ελληνικού προγράμματος"  υποστήριξε από το βήμα του 2ου οικονομικού Forum των Δελφών ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Σχοινάς ανέφερε ως παράδειγμα την Ανεξάρτητη Αρχή Φορολογικών Εσόδων: "Μέχρι τώρα ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας η δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής εσόδων".

Ο κ. Σχοινάς υποστήριξε ότι «υπάρχει μια στροφή στην κανονικότητα. Η αναγέννηση των δομών θα πρέπει να συνεχιστεί»

Στη συνέχεια τόνισε ότι "η κοινωνία στην Ελλάδα δέχεται ως λογικό το να υπάρχουν γενιές Ελλήνων οι οποίες θα λύσουν το δικό τους πρόβλημα εις βάρος των παιδιών και των εγγονών τους" αναφερόμενος εμμέσως στο θέμα του Ασφαλιστικού που είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων που γίνεται στο Hilton με θέμα τις συντάξεις

"Tο να αφήσουμε πίσω ευκαιρίες και όχι χρέη στη νέα γενιά είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί", δεν είναι ταμπού, είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης μέχρι τις 20 Μαρτίου, ο κ. Σχοινάς περιορίστηκε να δηλώσει ότι «ελπίζει σε θετική κατάληξη» προσθέτοντας όμως ότι δεν θέλει να προτρέχει δεδομένου ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις.

Αναφερόμενος στο μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι υπάρχουν 5 σενάρια για την επόμενη μέρα και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει το σενάριο της καταστροφής της. Εστιάζοντας στην Ελλάδα, επισήμανε ότι θα είναι στην πρώτη ταχύτητα και στον σκληρό πυρήνα της. «Η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να είναι στην πρώτη ταχύτητα» και θα είναι, κατέστησε σαφές, προσθέτοντας ότι «είναι μαγαζί γωνία στον γεωπολιτικό χάρτη της Νοτιο-ανοτολικής Ευρώπης». Το σημαντικό ωστόσο για τον κ. Σχοινά είναι τι θα κάνει η Ελλάδα για να είναι στην πρώτη ταχύτητα.