Πιστωτικά αρνητική (credit negative) για τις ελληνικές τράπεζες είναι η μείωση των καταθέσεων για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, που ανακοίνωσε η ΤτΕ για το μήνα Ιανουάριο, αναφέρει η Moody’s.
Τα στοιχεία για τις καταθέσεις έρχονται την ώρα που οι εκπρόσωποι των επίσημων πιστωτών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέστρεψαν στην Αθήνα στις 28 Φεβρουαρίου για να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση. Αυτό δημιουργεί ελπίδες για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης της εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, που εκκρεμεί από τον Δεκέμβριο του 2016, και θα ήταν επωφελής για τις τράπεζας.
Σύμφωνα με τη Moody’s, η μείωση των καταθέσεων αποδίδεται κυρίως στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, που μείωσε την εμπιστοσύνη των καταθετών.
Η εμπιστοσύνη των καταθετών και οι καταθέσεις είναι εξαιρετικά ευάλωτα στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, έχοντας καταγράψει σημαντική πτώση το α’ εξάμηνο του 2015 ως αποτέλεσμα του παρατεταμένου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις της χώρας με τους πιστωτές της.

Σε εκείνη την περίπτωση, έφυγαν από το τραπεζικό σύστημα περίπου 40 δισ. ευρώ, αναγκάζοντας συνεπώς τις τράπεζες να αυξήσουν την εξάρτησή τους από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας, περιλαμβανομένου του ELA. οι Ελληνικές αρχές επέβαλαν capital controls τον Ιούνιο του 2015, που περιόρισε τις αναλήψεις ρευστού στα 60 ευρώ ημερησίως και βελτίωσαν την επιδεινούμενη ρευστότητα των τραπεζών.


πηγή ependisnews.gr