Στα άκρα οδηγεί ο ΟΠΑΠ την κόντρα του με τους ιδιοκτήτες πρακτορείων, οι οποίοι ως μέσο άμυνας -για να μη χάσουν τις άδειές τους- εξήγγειλαν απεργία στις 9 και 10 Μαρτίου, όπως αποφάσισε ομόφωνα η Ομοσπονδία Πρακτόρων.

Ο ΟΠΑΠ μέσα στην εβδομάδα τράβηξε το… σχοινί με την απόφασή του να αγνοήσει την απόφαση της γενικής συνέλευσης των πρακτόρων με την οποία ζητούσαν περισσότερο χρόνο για διαπραγματεύσεις και την αποστολή καταγγελιών των συμβάσεών τους αν δεν υπογράψουν με τους όρους του Οργανισμού.

Η Ομοσπονδία Πρακτόρων ύστερα από αυτό αποφάσισε την έναρξη απεργιών και την αποστολή εξωδίκου στον ΟΠΑΠ και την Επιτροπή Ελέγχου Παιγνίων, με το οποίο ζητούν την ανάκληση των καταγγελιών και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την προσθήκη κάποιων αλλαγών στην παρούσα σύμβαση, ως παράρτημα.

Αν δεν ανακληθούν οι καταγγελίες την επόμενη εβδομάδα, η Ομοσπονδία θα επανεξετάσει τη στάση της και την ενδεχόμενη απόφαση για νέες κινητοποιήσεις. Την κλιμάκωση της ρήξης με τους πράκτορες προκάλεσε ο ΟΠΑΠ αποστέλλοντας σε όλα τα πρακτορεία του καταγγελία της σύμβασής τους σε περίπτωση που δεν υπογράψουν μέχρι τις 24 Μαρτίου τη νέα σύμβαση. Η κίνηση αυτή του ΟΠΑΠ φέρνει τους πράκτορες μπροστά στο εκβιαστικό δίλημμα «ή υπογράφετε τη νέα σύμβαση ή λειτουργείτε ακόμη έναν χρόνο και κλείνετε».

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Πρακτόρων ΠΟΕΠΠ με την Επιτροπή Διαχείρισης που θεσπίστηκε από τη γενική συνέλευση της προηγούμενης εβδομάδας συνεδρίασε και πρότεινε στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας την έναρξη απεργίας, πρόταση που έγινε δεκτή ομόφωνα.

Μάλιστα, στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας υπογραμμίζεται ότι «θα ασκηθεί κάθε δικαστικό και εξώδικο μέσο για την προστασία των πρακτόρων έναντι των παράνομων και καταχρηστικών ενεργειών του ΟΠΑΠ» και προστίθεται ότι θα ακολουθήσουν νέες «επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις».

Το σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ ΟΠΑΠ και πρακτόρων ξεκίνησε με το ηχηρό «όχι» στη σύμβαση που απέστειλαν οι πράκτορες από τη γενική τους συνέλευση την προηγούμενη εβδομάδα μπλοκάροντας τα σχέδια της εταιρείας να ελέγξει το δίκτυο.

Η απόφαση για απόρριψη της σύμβασης συνεργασίας που προτείνει ο ΟΠΑΠ ελήφθη στη γενική συνέλευση των πρακτόρων, την προ- προηγούμενη Δευτέρα και Τρίτη, με πλειοψηφία 2/3, ή 51 ψήφοι υπέρ της σύμβασης έναντι 98 ψήφων κατά. Οι πράκτορες είχαν ωστόσο αποφασίσει στη συνέλευση ότι αν η εταιρεία πιέσει τους πράκτορες να υπογράψουν τη σύμβαση που καταψήφισαν, θα μπλοκάρουν τα «φρουτάκια» στα πρακτορεία και θα εξετάσουν και κινητοποιήσεις.

Η συνέλευση αποφάσισε επίσης τη σύσταση μιας Επιτροπής Διαχείρισης με ρόλο να αναλάβει μαζί με το σημερινό Δ.Σ. της Ομοσπονδίας την ενημέρωση με επιστολή σε κάθε πράκτορα, για τα υπέρ και τα κατά της προτεινόμενης σύμβασης από τον ΟΠΑΠ, αλλά και τις συνέπειες της άρνησης υπογραφής της.

Η κλιμάκωση και το τελεσίγραφο

Μετά το βέτο των πρακτόρων, με την καταψήφιση της προτεινόμενης σύμβασης, ο ΟΠΑΠ, όπως αναμενόταν, κλιμάκωσε τις πιέσεις για διάσπαση του μετώπου των πρακτόρων, επιδιώκοντας άμεσα την υπογραφή συμβάσεων. Αγνόησε το ψήφισμά τους και το αίτημά τους για δίμηνη αναστολή κάθε κίνησης για νέα σύμβαση και άρχισε να στέλνει στα πρακτορεία την καταψηφισμένη από τη συνέλευση σύμβαση, ζητώντας από τους πράκτορες να την υπογράψουν, μαζί με καταγγελία της υπάρχουσας σύμβασης, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι αν δεν υπογράψουν τη νέα, θα έχουν δουλειά… μόνο για έναν χρόνο ακόμη.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΑΠ έχει στείλει τη νέα σύμβαση συνεργασίας στο σύνολο των 4.800 πρακτορείων του μαζί με καταγγελία της υπάρχουσας σύμβασης.
Στο ψήφισμά τους οι πράκτορες, αφού απέρριψαν τη σύμβαση του ΟΠΑΠ, ζητούσαν από τον ΟΠΑΠ πίστωση χρόνου ώστε να πραγματοποιηθούν οι εκλογές για νέα ηγεσία στην Ομοσπονδία, που θα γίνουν στις 13 Μαρτίου, και οποιαδήποτε νέα συζήτηση να πραγματοποιηθεί μετά τις 24 Απριλίου, όταν και θα έχει αναλάβει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Πρακτόρων, το οποίο και θα ξεκινήσει από την αρχή τις συζητήσεις για νέα σύμβαση.

Ο ΟΠΑΠ όμως αγνόησε το ψήφισμά τους και το αίτημά τους για δίμηνη αναστολή κάθε κίνησης, και επέλεξε να ξεκαθαρίσει το θέμα με τους πράκτορες γρήγορα και απλά. Από την επόμενη κιόλας μέρα, από την προηγούμενη Τετάρτη, άρχισε να στέλνει στα πρακτορεία την καταψηφισμένη από τη συνέλευση σύμβαση.

Τα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας είπαν ότι ο ΟΠΑΠ τούς έχει ήδη προειδοποιήσει πως «αν δεν περάσει η πρότασή μας από τη γενική συνέλευση, αυτό θα σημάνει και τη ρήξη», ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Τοπτσίδης, σημείωσε ότι η προειδοποίηση από τον ΟΠΑΠ ήταν σαφής: «Αν δεν μπορέσετε να περάσετε από το σώμα αυτό που διαπραγματευθήκατε, την επομένη δεν υπάρχετε».

Υπάλληλοι σε δικαιώματα, επιχειρηματίες σε υποχρεώσεις

Υπενθυμίζεται ότι η νέα σύμβαση που προτείνει ο ΟΠΑΠ αλλάζει τα πάντα στα κεκτημένα των πρακτόρων και ουσιαστικά αυτοί γίνονται… υπάλληλοι σε δικαιώματα και επιχειρηματίες σε υποχρεώσεις. Μέσω της νέας σύμβασης ο ΟΠΑΠ μπορεί να προχωρήσει ανεμπόδιστα σε μια πλήρη αναδιάταξη του δικτύου των πρακτορείων, παίρνοντας πίσω άδειες και δίνοντας νέες κατά το δοκούν, ενώ τόσο οι άδειες όσο και οι μετεγκαταστάσεις και οι οικονομικοί όροι θα αποφασίζονται μονομερώς, ενώ και η επένδυση στο κατάστημα, τα λειτουργικά και τα κόστη της μετεγκατάστασης θα βαρύνουν τον πράκτορα.
Το αν τελικά η νέα σύμβαση του ΟΠΑΠ θα γίνει αποδεκτή θα κριθεί τόσο από τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας όσο και από την επιτυχή εφαρμογή τους στην πράξη. Αν δηλαδή πράγματι στο σύνολό τους οι πράκτορες θα αρνηθούν να υπογράψουν ή θα διασπαστεί το μέτωπό τους, και καταφέρει έτσι ο ΟΠΑΠ να δέσει στο άρμα του κάποια πρακτορεία, «αδειάζοντας» όσα αρνηθούν…

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Επένδυση"