Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα τους επόμενους μήνες θα κληθεί να διαχειριστεί την έξοδο της από την Ευρωζώνη εκφράζει ο καθηγητής Οικονομικών Διονύσης Χιόνης, θεωρώντας ότι τα κραταιά μέλη της Ευρωπαϊκής οικογένειας με τις χθεσινές αποφάσεις τους στις Βερσαλλίες οδηγούν τη χώρα στη «δεύτερη ταχύτητα» της Ε.Ε. Ο κ. Χιόνης, μιλώντας στα parapolitika.gr, θεωρεί ότι το πρωτεύον σε αυτή τη συγκυρία δεν είναι το «πέντε πάνω πέντε κάτω» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά η συγκρότηση σχεδίου αντιμετώπισης των επικείμενων δεινών που, κατά την κρίση του, θα ενσκήψουν έως το Φθινόπωρο.

«Δεν υπάρχει» λέει «καμία πιθανότητα ανάπτυξης αφού τα όσα συζητούνται μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών αυτές τις ημέρες αφορούν αμιγώς δημοσιονομικά μέτρα τα οποία δεν έχουν καμία προσθετική επίδραση στις βελτιωτικές συνισταμένες του ΑΕΠ. Τουναντίον θα απομειώσουν τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα οποιωνδήποτε αναπτυξιακών πολιτικών». Εξηγεί πως: «η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, σημαίνει πολύ απλά περιορισμό του διαθεσίμου εισοδήματος για κατανάλωση και αβεβαιότητα για το μέλλον». Επιπλέον χαρακτηρίζει εξοφλητική την ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική καθώς «αφορά μόνον το Δημόσιο Χρέος».

Ο καθηγητής εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος για τις χθεσινές αποφάσεις της διάσκεψης των Βερσαλλιών όπου επισήμως αποφασίστηκε η μετάλλαξη της Ευρωζώνης από τους αρχηγούς κρατών της Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας. « Εκεί αποφασίστηκε η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων με την Ελλάδα φυσικά να βρίσκεται στη δεύτερη ταχύτητα». Ως εκ τούτου: « το ενδεχόμενο της δραχμής και η μελέτη της μετάβασης αποτελεί κάτι παραπάνω από εθνική και επιτακτική ανάγκη. Η άρνηση της αποδοχής της πραγματικότητας δεν αποτελεί πλέον λανθασμένη οικονομική και πολιτική άποψη αλλά συνιστά εγνωσμένο δόλο που θα έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία προετοιμασίας της χώρας».