Πιθανότητες 70% δίνει η Eurasia Group στο να υπάρξει τελικά μια συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές, με το πιο ρεαλιστικό timing να εντοπίζεται όχι στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου, αλλά προς τον Απρίλιο ή Μάιο.

Άλλωστε, τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που έδειξαν βαθιά ύφεση κατά το δ΄ τρίμηνο του 2016, επιτείνουν τις διαφορές των δύο πλευρών, χωρίς ωστόσο να ενισχύουν τα επιχειρήματα είτε της Αθήνας ή των πιστωτών. Από τη μία πλευρά, τα στοιχεία ενισχύουν τη θέση των Ευρωπαίων ότι εάν στην Ελλάδα επιβληθεί ακόμα περισσότερη λιτότητα, αυτή απλά θα προκαλέσει περαιτέρω ζημιά στην πραγματική οικονομία. Η θέση του ΔΝΤ, όμως, είναι η αντίθετη: Οι πρόσφατες υποαποδόσεις της ελληνικής οικονομίας επηρεάζουν αρνητικά τη δημοσιονομική τροχιά της χώρας, καθιστώντας την επιβεβαίωση των στόχων για το 2018 ακόμα πιο δύσκολη.

Μετά από αυτά, η Eurasia πιστεύει ότι ακόμα και εάν οι διαπραγματεύσεις συρθούν έως τον Απρίλιο, Μάιο ή ακόμα και τον Ιούνιο, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι το πιθανότερο σενάριο. Οι αναλυτές τοποθετούν τη συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, όπου εκτιμούν ότι θα υπάρξει «λευκός καπνός» τόσο για το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ όσο και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Βέβαια, στο ζήτημα του χρέους, είναι ξεκάθαρο ότι θα απαιτηθεί χρόνος, καθώς τίποτα δεν δείχνει ότι υπάρχει κάποια σύγκλιση ανάμεσα στο Βερολίνο και το ΔΝΤ, τονίζουν.

Την ίδια στιγμή, η Eurasia αναφέρεται και στο ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος για έναν ακόμα χρόνο. Το λεγόμενο «πρόγραμμα αλληλεγγύης» θα είναι ένα «μίνι μνημόνιο», που θα μπορούσε να φτάσει στα 5-6 δισ. ευρώ και θα εκμεταλλεύεται χρήματα από τα περίπου 19 δισ. ευρώ που δεν χρησιμοποιήθηκαν από το τρίτο πακέτο. Στόχος της επέκτασης αυτής θα είναι να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας, για να διευκολυνθεί η διαδικασία της πλήρους επιστροφής της χώρας στις αγορές ομολόγων.

 

 

πηγή: ependisinews.gr