Κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας, καθώς η οικονομία της βρίσκεται σε αδιέξοδο, διαβλέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το οποίο με έκθεσή του τονίζει ότι είναι επιτακτική μία ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους με ταυτόχρονη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε κρίσιμους τομείς του κράτους.

"Η Ελλάδα έχει παγιδευτεί σε ένα αλληλοτροφοδοτούμενο υφεσιακό σπιράλ, τόσο λόγω του υψηλού και δυσβάστακτου χρέους όσο και λόγω της αβεβαιότητας που κυριαρχεί, όσο και του χαμηλού επιπέδου των θεσμών της χώρας, που είναι υψίστης σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη", σημειώνει η έκθεση.

Το Γραφείο τονίζει επίσης πως για να μπει σε τροχιά ανάπτυξης η Ελλάδα χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους σε βάθος και ταυτόχρονα την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, στην καλύτερη λειτουργία των μηχανισμών του κράτους και στην διακυβέρνηση. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί ότι δεν θα ξαναφτάσει σε καταστάσεις χρεοκοπίας και αναξιοπιστίας.

"Χωρίς αμφιβολία, η παρούσα κατάσταση της συνεχούς ανατροφοδότησης των δανείων με νέα δάνεια οδηγεί σε αδιέξοδο, τόσο την Ελλάδα, όσο και για τους δανειστές", εξηγείται στην έκθεση.