Πηγές που έχουν άμεση γνώση της διαπραγμάτευσης ελληνικής κυβέρνησης-δανειστών εκτιμούν ότι παρά τις διαφορές που υπάρχουν το ΔΝΤ εν τέλει βρίσκεται πιο κοντά στη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, το ΔΝΤ γυρνάει ξανά στις διαπραγματεύσεις. Την ίδια ώρα, δεύτερη ευρωπαϊκή πηγή που μίλησε στο αμερικανικό δίκτυο υπογράμμισε ότι οι πιθανότητες έχουν αυξηθεί στο 40% από 20% που ήταν πριν από λίγες εβδομάδες. Παράλληλα, επεσήμανε ότι υπάρχουν ακόμα κάποια σημαντικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα διαπραγματευόμενα μέρη φαίνεται να έχουν έρθει πιο κοντά σε ένα «προληπτικό σχέδιο». Ωστόσο η σημαντική διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στους δανειστές και στο ΔΝΤ σχετίζεται με το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος που πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα. Το ΔΝΤ άλλωστε ήταν πάντα υπέρ ενός πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ, την ώρα που η Ευρώπη απαιτεί πλεόνασμα 3,5%.

Ωστόσο το ΔΝΤ φαίνεται τώρα πιο διατεθειμένο να αποδεχθεί ένα στόχο 3,5%, τουλάχιστον για λίγα χρόνια. Τέλος το προληπτικό σχέδιο θα προβλέπει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να νομοθετήσει επιπλέον μέτρα περίπου 2% του ΑΕΠ τα οποία θα εφαρμοστούν το 2019 και 2020, μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018, όπως ανέφεραν οι πηγές στο CNBC.