Στην Ελλάδα παρέπεμψε για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ecofin.

«Το αν η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί άπτεται στην ελληνική κυβέρνηση» τόνισε, ενδεικτικά. Όσον αφορά την επόμενη δόση του προγράμματος, επανέλαβε ότι «δεν μπορεί να γίνει καμία εκταμίευση, δίχως τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα».

Ερωτηθείς για το ζήτημα του χρέους, διευκρίνισε ότι «ακόμη και οι εταίροι μας στην Ουάσιγκτον έχουν κατανοήσει πλέον, ότι η ελάφρυνση δεν είναι εφικτή, με βάση τη νομοθεσία της Ε.Ε.».

Οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας έρχονται λίγες ώρες μετά το χθεσινό Eurogroup, στο οποίο αποφασίστηκε πως οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες σε πιο εντατικούς ρυθμούς, με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να τονίζει πως η συμφωνία πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι το Eurogrooup του Μαΐου.

Ο ίδιος τόνισε σήμερα ότι θα πρέπει να οριστικοποιήσουμε όλα τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα σε μία πολιτική συζήτηση που θα γίνει στο Eurogroup, αν όχι σε αυτό της 7ης Απριλίου, τότε στο Eurogroup του Μαϊου.

Επίσης, σημείωσε ότι οι θεσμοί ζητούν από την Ελλάδα μία εκ των προτέρων δέσμη διαρθρωτικών μέτρων, προκειμένου να γίνει εύρωστη η οικονομία της χώρας και πιο φιλική προς την ανάπτυξη, καθώς και αντισταθμιστικά μέτρα σε περίπτωση που υπερκαλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι τα εργασιακά είναι σημαντικό τμήμα της διαπραγμάτευσης και ότι οι μεταρρυθμίσεις σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Ερωτήματα από τη δήλωση Σαπέν

Στο μεταξύ, πολύ μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε νωρίτερα σήμερα η δήλωση του Γάλλου Υπουργού Οικονομικών στο πλαίσιο του Ecofin, πως το ΔΝΤ ζητά από την Νέα Δημοκρατία να δεσμευθεί και αυτή για τα προληπτικά μέτρα του 2019.

Αν και το Ταμείο λίγα λεπτά μετά τον διέψευσε, το γεγονός πως επέλεξε το Ecofin για να κάνει μία τέτοια δήλωση ο Γάλλος Υπουργός προκάλεσε εύλογα ερωτήματα.