Τον κίνδυνο επανάληψης της κρίσης του 2015 για την Ελλάδα επισημαίνει σε σημερινό της note η Citi, καταγράφοντας τις ομοιότητες της σημερινής κατάστασης με όσα είχαν γίνει πριν δύο χρόνια. Παράλληλα προειδοποιεί για τον κίνδυνο εκτροχιασμού των δημοσιονομικών στόχων, ένα ενδεχόμενο που φέρνει πιο κοντά ένα νέο Μνημόνιο το 2018.

H Citi καταγράφει τα δεδομένα της μείωσης των καταθέσεων στις τράπεζες με τη μείωση να ανέρχεται σε 2,2 δισ. (2%) το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου με τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της αξιολόγησης να είναι οι σημαντικότερος λόγος για την ανησυχία η οποία έχει επανέλθει, θυμίζοντας σε μεγάλο βαθμό τα γεγονότα του 2015.

Οι καταθέσεις των νοικοκυριών (που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% του συνόλου των τραπεζικών καταθέσεων των ιδιωτών) μειώθηκαν κατά € 1,6 δισ. κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2017, αντιστρέφοντας ένα μεγάλο μέρος των κερδών που καταγράφηκαν το 2016 (+ € 2,6 δισ). Οι καταθέσεις των εταιρειών μειώθηκαν κατά € 1,3 δισ. το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, μετά από αύξηση κατά € 1,8 δισ. το 2016.

Η αμερικανική τράπεζα κάνει λόγο για ένα πιθανό τέταρτο Μνημόνιο το 2018 αφού οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας που απορρέει από τις ατέρμονες διαπραγματεύσεις, παρόλο που το κλίμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές δεν μοιάζει με εκείνο που επικρατούσε το 2015 και την απόσταση που υπήρχε τότε ανάμεσα στις δύο πλευρές.