Πολύ επιφυλακτική δηλώνει η Bank of America Merrill Lynch απέναντι στο ενδεχόμενο μιας συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και πιστωτών στο Eurogroup της 7ης Απριλίου. Οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ενδεχομένως να επιτευχθεί στο νήμα, πριν από τις αποπληρωμές χρέους που πρέπει να γίνουν το καλοκαίρι.

Παρά τις πληροφορίες που θέλουν μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο να βρίσκεται κοντά, η BofA τονίζει πως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης απέχει ακόμα αρκετά. Τα εμπόδια στα εργασιακά και τα ασφαλιστικά παραμένουν, αλλά οι διαφωνίες δεν εξαντλούνται σε αυτά τα μέτωπα. Και την ίδια στιγμή, κάποιοι πιστωτές ζητούν από την αντιπολίτευση να συνυπογράψει τα μέτρα λιτότητας που θα εφαρμοστούν μετά το 2018, σημειώνει ο οίκος.

Υπό το φόβο ότι η Ελλάδα θα βρεθεί και πάλι να απασχολεί τα πρωτοσέλιδα το καλοκαίρι, η Bank of America Merrill Lynch περιμένει μία «μισοψημένη» λύση στο παρά πέντε. «Οι καθυστερήσεις αναμένεται να συνεχιστούν έως ότου οι πιέσεις χρηματοδότησης να εμφανιστούν λίγο αργότερα, με τις λήξεις χρέους του Ιουλίου να οδηγούν αναγκαστικά σε μια τελική συμφωνία, που θα απαιτήσει συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές», σημειώνουν οι αναλυτές.

«Η λύση, κατά την άποψή μας, είναι είτε να περιγραφεί λεπτομερώς η ελάφρυνση του χρέους, ώστε να διασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ, ή να συζητηθεί ένα νέο πρόγραμμα, χωρίς τη συνεισφορά του Ταμείου», προσθέτουν. Όμως, ξεκαθαρίζουν ότι καμία από τις δύο λύσεις δεν μοιάζει πιθανή πριν από το καλοκαίρι και τις γερμανικές εκλογές. Επομένως, αυτό που χρειάζεται είναι μια «μισοψημένη» λύση για το καλοκαίρι, που θα επιτρέψει τη μερική εκταμίευση της δόσης ως αντάλλαγμα για τη μερική εφαρμογή των μέτρων. Όμως, οι δύο πλευρές απέχουν ακόμα αρκετά ακόμη και από αυτό, σύμφωνα με τον οίκο.

Εν των μεταξύ, οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση έχουν κόστος για την οικονομία, με τη BofA να ετοιμάζεται να υποβαθμίσει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του 2017 αρκετά χαμηλότερα από το 1%.

πηγή ependisinews.gr