Ούτε οι χαμηλές συντάξεις δεν θα γλιτώσουν από την κλίνη του Προκρούστη σύμφωνα με τα σενάρια που επεξαργάζονται οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας.
Οι μειώσεις, που θα αφορούν σε περίπου 900.000 συνταξιούχους, θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2019 με στόχο την εξοικονόμηση 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας αναφέρουν πως για την ώρα βρίσκονται εκτός σχεδιασμού των μειώσεων οι προσωπικές διαφορές των επικουρικών συντάξεων.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου θα υπάρξει ένα ταβάνι προστασίας ως προς τα ανώτατα όρια των περικοπών, όμως δεν θα υπάρξουν κατώτατα όρια, γεγονός που συνεπάγεται πως οι μειώσεις θα ξεκινήσουν από το πρώτο ευρώ σε κάθε σύνταξη για την οποία ο επανυπολογισμός της εμφανίσει προσωπική διαφορά.
Από το υπουργείο Εργασίας, πάντως, εκτιμούν ότι η μέση σύνταξη των 700 ευρώ στο ΙΚΑ δεν θα θιγεί. Θα θιγούν βέβαια κατώτατες συντάξεις για τις οποίες οι προσωπικές διαφορές είναι μικρές. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ακόμη και αυτοί που λαμβάνουν τα κατώτατα όρια θα υποστούν περικοπές της τάξης των 40 ευρώ τον μήνα, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις, στις περιπτώσεις αναπηρικών συντάξεων ή συντάξεων χηρείας, καθώς ο νέος τρόπος υπολογισμού τους οδηγεί σε «προσωπικές διαφορές» κοντά στο 35%.