Για εκκρεμότητες στο φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα που πρέπει να λυθούν με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, μίλησε η Κριστίν Λαγκάρντ την Πέμπτη.

Αυτά τα ανοιχτά μέτωπα εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο «αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων» που ζητά η διευθύντρια του ΔΝΤ, ως μία από τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα.

Η δεύτερη προϋποθέση κατά την Κριστίν Λαγκάρντ είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα αποφασιστούν για το ελληνικό πρόγραμμα να είναι «πιο λογικά», διότι αυτά θα καθορίσουν το μέγεθος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που απαιτείται, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να εξετάσει τα πρωτογενή πλεονάσματα του ελληνικού προγράμματος πριν το Ταμείο αποφανθεί για τη βιωσιμότητα του χρέους, που, όπως είπε, αποτελεί μία από τις δύο προϋποθέσεις που έχει θέσει για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να είναι λογικά (reasonable).

Ντάισελμπλουμ: «Το 2019 μείωση του αφορολόγητου, αν χαθεί ο στόχος»

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί το αφορολόγητο από το 2019 και όχι το 2020, εφόσον δεν επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, αφήνει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Με επιστολή του ο επικεφαλής του Eurogroup αποκαλύπτει τι συμφωνήθηκε για την Ελλάδα στη συνεδρίαση της Μάλτας, επισημαίνοντας ότι το θέμα του αφορολόγητου μπορεί να τεθεί ένα χρόνο νωρίτερα.«Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να νομοθετήσουν μια δέσμη δημοσιονομικών διαρθρωτικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ: μία μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που θα ανέλθει στο 1% του ΑΕΠ θα εφαρμοσθεί το 2019, ενώ η μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων η οποία θα ανέρχεται στο 1% του ΑΕΠ θα εφαρμοστεί επί της αρχής (in principle) το 2020, εκτός εάν είναι αναγκαία μια εμπροσθοβαρής εφαρμογή προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% το 2019».

Για τα αντίμετρα ο κ. Ντάισελμπλουμ λέει ότι ενδεχομένως θα εφαρμόζονται εφόσον προκύπτει ότι τηρούνται οι στόχοι. «Συμφωνήσαμε επίσης ότι οι ελληνικές αρχές μπορούν να νομοθετήσουν ένα πιθανό επεκτατικό πακέτο το οποίο θα εφαρμοστεί από το 2019, υπό τον όρο ότι οι μεσοπρόθεσμοι συμφωνημένοι στόχοι θα τηρούνται».

«Το Eurogroup ζήτησε από τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν τις τεχνικές εργασίες για να φτάσουν σε συμφωνία για ένα πλήρες πακέτο πολιτικών όσο το δυνατόν συντομότερα» υπογραμμίζει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και καταλήγει: «Μόλις επιτευχθεί αυτό, το Eurogroup θα επανέλθει στο ζήτημα της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής πορείας για την περίοδο μετά το πρόγραμμα με βάση τη συμφωνία του Μαΐου του 2016, με στόχο να επιτευχθεί μια συνολική πολιτική συμφωνία».

Κομισιόν: Εφικτό το πλεόνασμα 3,5%

Aναγκαία είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το «συντομότερο δυνατό», λόγω της «εύθραυστης» κατάστασης της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με την αρμόδια για οικονομικά ζητήματα, εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρτ, μία ημέρα πριν ξεκινήσει η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

Σημείωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι «προετοιμασίες» για την επιστροφή των επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, αν και δεν υπάρχει ακόμα «συγκεκριμένη ημερομηνία».Η Α. Μπράιντχαρτ επανέλαβε σήμερα πως η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις προβλέψεις που δημοσίευσε το ΔΝΤ για την ανάπτυξη στην Ελλάδα τα επόμενα έτη, καθώς και την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Η Επιτροπή αναμένεται να δημοσιεύσει τις δικές της προβλέψεις μέσα στον Μάιο, συνέχισε, η Α. Μπράιντχαρτ, «στη βάση των στοιχείων που θα προκύψουν από την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα».Επιπλέον, η ίδια εκπρόσωπος επανέλαβε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι σύμφωνα και με τις προβλέψεις που αναμένεται να ανακοινώσει η Επιτροπή η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι «ηπιότερη» το 2017, λόγω της αβεβαιότητας που υπήρξε γύρω από τη δεύτερη αξιολόγηση.

Στις Βρυξέλλες επικρατεί η άποψη ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 και τα επόμενα έτη θα επιτευχθεί με όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα, ενώ καλωσορίζουν την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα, σε πιο «ρεαλιστικά» νούμερα.

Την ίδια στιγμή στην Ουάσινγκτον μεταβαίνει για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπου αναμένεται να έχει συνάντηση και με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Το ελληνικό ζήτημα και ειδικότερα οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τη διευκρίνιση των οποίων ζητά το ΔΝΤ, αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι της εν λόγω συνάντησης αλλά και άλλων συναντήσεων, μεταξύ των βασικότερων παιχτών.

Πηγές της ευρωζώνης, σημείωναν εντούτοις χθες ότι οι «κρίσιμες συζητήσεις» θα πραγματοποιηθούν μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.