Με την ελληνική οικονομία να ταλανίζεται ανάμεσα στα Μνημόνια και τα σκληρά μέτρα και με τις αποφάσεις για την χώρας μας αρκετές φορές να περνούν εκτός των Βρυξελλών και από τα Ηλύσια Πεδία, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε προς τα πού θα οδηγηθεί η Γαλλία με την επικράτηση Μακρόν.

Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένα από τα αποτέλεσμα του πρώτου γύρου στην Γαλλικές εκλογές. Η κυβέρνηση δεν θα έχει πρόβλημα να συνεργαστεί με τον Μακρόν, που ήταν υπουργός του Φρανσουά Ολάντ και είχε στηρίξει ουκ ολίγες φορές τις ελληνικές θέσεις παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμως είχε ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας Μελανσόν.

Είναι γεγονός ότι οι θέσεις του Μακρόν για την Ελλάδα είναι φιλικές και καθώς θεωρείται ευρωπαϊστής δεν θα ήθελε σε καμιά περίπτωση να προκληθεί αναταραχή με επίκεντρο το ελληνικό πρόβλημα. Από αυτό συνάγεται το συμπέρασμα ότι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, αν αυτός είναι ο ανεξάρτητος υποψήφιος, θα μπορέσει να στηρίξει τις ελληνικές θέσεις. Σίγουρα πολύ καλύτερα απ’ ότι αν επικρατήσει η Λεπέν η οποία έχει καταφερθεί πολλές φορές κατά της Ευρώπης αλλά και κατά της Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή, ράλι ανακούφισης καταγράφεται στο Παρίσι αλλά και στις αγορές της Ευρώπης μετά την επικράτηση του Εμμανουέλ Μακρόν στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία αλλά και τη στοίχιση του συνόλου των συνυποψηφίων του για τη στήριξη του στο β' γύρο. Οι αγορές μετοχών καταγράφουν το μεγαλύτερο ράλι απ' το καλοκαίρι του 2016 ενώ και το ευρώ είναι στα υψηλότερα επίπεδα πέντε μηνών έναντι του δολαρίου διαπραγματεύεται το ευρώ.

Την ίδια ώρα το ευρώ ενισχύεται 1% έναντι του δολαρίου και βρίσκεται στην περιοχή του 1,084 δολ. Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα κινείται ανοδικά και έναντι της στερλίνας, στην περιοχή του 0,847 της στερλίνας.

Οι αποδόσεις των γαλλικών κρατικών ομολόγων καταγράφουν σημαντική αποκλιμάκωση. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει μειωθεί στο 0,8% από 0,88% που ήταν στο κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής. Σε πορεία αποκλιμάκωσης βρίσκονται σχεδόν όλα τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας σε αντίθεση με τα γερμανικά με το 10ετές Bund να βρίσκεται στο 0,33% από 0,27% πριν.

πηγή ependisinews.gr