Ανοίγει σήμερα το απόγευμα η αυλαία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς στο Hilton για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Ορόσημο στις διαπραγματεύσεις παραμένει το Eurogroup της 22ας Μαΐου, για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας, αφού ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των πιστωτών για το χρέος.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη σύσκεψη των βασικών εμπλεκόμενων στις διαπραγματεύσεις υπουργών της κυβέρνησης, με τους επικεφαλής των θεσμών σε μια προσπάθεια να καθοριστεί ένα χρονοδιάγραμμα επίλυσης των εκκρεμοτήτων που μένουν για να κλείσει το SLA. Στο επίκεντρο παραμένουν τα μέτρα του 2% του ΑΕΠ για τη διετία 2019 - 2020, τα αντίμετρα, ο μηχανισμός ενεργοποίησης των μέτρων.

Στην πρώτη γραμμή των σημερινών συζητήσεων είναι η αγορά ενέργειας με φλέγον το θέμα της πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αλλά κυρίως την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, εάν οι λιγνιτικές δεν προσελκύσουν το ενδιαφέρον επενδυτών. Στη βάση αυτή θα τεθούν αυστηρά χρονοδιαγράμματα για πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων έως το φθινόπωρο, αλλά και την πώληση των υδροηλεκτρικών εάν δεν υπάρξει ενδιαφέρον για τις πρώτες.

Για το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα ενημερώσει τους θεσμούς για την απόφαση που έλαβε πρόσφατα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) για τη μεταφορά εταιρειών του Δημοσίου στη νέα θυγατρική του Υπερταμείου, την Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), αλλά και για την κατάρτιση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας της ΕΔΗΣ.

Στις συμμετοχές του Δημοσίου που θα μεταφερθούν στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνονται το 34% του ΔΕΣΦΑ, το 25% του Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος, η ΛΑΡΚΟ, η Διώρυγα της Κορίνθου, η ΓΑΙΑΟΣΕ, ο Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Αθηνών, η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, Ελληνικές Αλυκές, κ.α.

πηγή ependisinews.gr