Συνεχίζονται οι επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους Θεσμούς στο Χίλτον για το κλείσιμο της αξιολόγησης, με το νέο ραντεβού να έχει προγραμματιστεί για τις 16:00 την Παρασκευή στο Χίλτον.

Από σήμερα η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα επιδιώξουν να κλείσουν τις εκκρεμότητες που έχουν απομείνει και να καταλήξουν σε «τεχνική συμφωνία» είτε μέχρι την Κυριακή είτε το αργότερο μέχρι την Τετάρτη.

Ο λογαριασμός των μέτρων ανεβαίνει με τα πρόσθετα μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ που ζητά για το ΔΝΤ (αντιστοιχούν σε περίπου 4 δισ. ευρώ για το 2019-2020) και περιλαμβάνουν νέα μείωση συντάξεων από το 2019 και άγριο «κούρεμα» του αφορολογήτου ορίου το 2020 -ή και νωρίτερα όμως αν φανεί πως δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Στην τεχνική συμφωνία θα προβλέπεται η μείωση των κύριων συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς από το 2019. Η ελληνική πλευρά ζητά να τεθεί ανώτατο όριο περικοπών στο 22% της περικοπής στην κύρια σύνταξη. Αν δεν αρκέσει αυτό για να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ), θα «ψαλιδιστούν» και οι επικουρικές συντάξεις.

Το σενάριο πάνω στο οποίο συνεχίζονται οι τεχνικές συζητήσεις αναφορικά με το αφορολόγητο προβλέπει τη δραστική συρρίκνωσή του στην περιοχή των 5.700-6.600 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών που βαρύνουν μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.

Το σημερινό αφορολόγητο των 8.636-9.545 ευρώ μειώνεται οριζόντια κατά 3.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων και τις 5.700 ευρώ αφορολόγητου θα δικαιούνται τα επόμενα χρόνια μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες χωρίς παιδιά, ενώ τις 6.600 ευρώ όσοι έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά. Ενδιάμεσα, φορολογούμενοι με ένα παιδί θα δικαιούνται αφορολόγητο 5.900 ευρώ και με δύο παιδιά 6.100 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο ependisinews.gr