«Στην Ουάσινγκτον δεν έγινε καμία ουσιαστική προσέγγιση των εμπλεκομένων στην υπόθεση ελάφρυνσης του χρέους. Απλώς, όλες οι πλευρές τσέκαραν τα όριά τους». Με αυτή τη φράση περιγράφουν αξιωματούχοι των θεσμών την πρόοδο που σημειώθηκε στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ την περασμένη εδβομάδα. Οι ίδιοι αξιωματούχοι εκτιμούν πως το αργότερο έως την Τετάρτη κυβέρνηση και κουαρτέτο θα έχουν καταλήξει στα κείμενα της τεχνικής συμφωνίας και στα μέτρα που θα τα συνοδεύουν, ώστε στη συνέχεια η κυβέρνηση να προχωρήσει στην ψήφισή τους και να ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης, αλλά και τη συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων αποφάσισαν να παρατείνουν την παραμονή τους στην Αθήνα έως τις 2 ή 3 Μαΐου, την ώρα που όλες οι πλευρές δηλώνουν πως η ολοκλήρωση του Staff Level Agreement είναι εφικτή έως τότε, αφού υπάρχει σύγκλιση στα περισσότερα μέτωπα.

Στα δημοσιονομικά παραμένουν ακόμη τριβές ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους, καθώς το Ταμείο συνεχίζει να εκτιμά πως το «διατηρήσιμο» πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 δεν μπορεί να υπερβαίνει το 2% του ΑΕΠ, έναντι στόχου του προγράμματος για πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ.

Σε περίπτωση που οι δύο πλευρές καταλήξουν τελικά σε συμφωνία, τα κλιμάκια θα αποχωρήσουν και η κυβέρνηση θα δώσει τη μάχη της Βουλής για να περάσει μνημόνια και εφαρμοστικούς έως τις 15 με 16 Μαΐου.

Με τα κείμενα ψηφισμένα, το EWG της 17ης Μαΐου, που θα συνεδριάσει εν όψει του Eurogroup, θα μπορέσει να δώσει τη θετική εισήγηση για την εκταμίευση της δόσης. «Το EWG της Πέμπτης 17 Μαΐου είναι πραγματικά κρίσιμο», αναφέρουν πηγές των θεσμών, με άμεση γνώση της διαπραγμάτευσης. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως «εάν χαθεί αυτό το ορόσημο, τότε χάνεται και ο Ιούνιος», καθώς εκτιμούν ότι το επόμενο κρίσιμο ραντεβού θα δοθεί στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, με την εκταμίευση της δόσης να μετατρέπεται σε θρίλερ και να φθάνει οριακά στον χρόνο αποπληρωμής των 7 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο ependisinews.gr