Οι συνταξιούχοι θα είναι αναμφίβολα οι μεγάλοι χαμένοι του νέου πακέτου μέτρων ενώ οι απώλειες εισοδήματος θα είναι σε πολλές περιπτώσεις τόσο μεγάλες που ακόμη και αν ενεργοποιηθούν τα θετικά μέτρα, δεν πρόκειται να υπάρξει παρά μερική αναπλήρωση.
Οι περικοπές συντάξεων θα εφαρμοστούν τον Ιανουάριο του 2019, σε 1,1 εκατ. συνταξιούχους, θα ανέρχονται κατ’ ανώτατο όριο στο 18% της σύνταξης και θα εφαρμοστούν όχι μόνο σε κύριες αλλά και σε επικουρικές συντάξεις, εφόσον προκύπτουν «προσωπικές διαφορές». Οι απώλειες θα φθάσουν έως και τα 300 ευρώ για τις κύριες και τα 70 για τις επικουρικές, ενώ το μαχαίρι πέφτει ακόμη και στις πολύ χαμηλές συντάξεις. Μάλιστα, ο συνδυασμός των περικοπών με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου οδηγεί σε απώλεια τουλάχιστον 2 συντάξεων, ανατρέποντας την προσπάθεια για αξιοπρεπή διαβίωση εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων.
Μεγάλοι χαμένοι θα είναι και οι χαμηλόμισθοι καθώς και αυτοί θα χάσουν έναν ολόκληρο μισθό λόγω της μείωσης του αφορολογήτου. Ένα ζευγάρι δύο εργαζομένων που εισπράττουν 650 ευρώ ο καθένας –υπάρχουν εκατομμύρια τέτοια ζευγάρια στην Ελλάδα του 2017- θα βρεθεί από το 2020 (στην καλύτερη περίπτωση καθώς υπό προϋποθέσεις η μείωση μπορεί να έρθει και από το 2019) με δύο μισθούς λιγότερους. Πάει, επί της ουσίας, το δώρο Χριστουγέννων και για τον σύζυγο και για τη σύζυγο.