Στην άρση της αβεβαιότητας και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία οδήγησε ο «λευκός καπνός» από το Χίλτον. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η τεχνική συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή των καταθέσεων στα γκισέ των τραπεζών και την προοπτική να αρθούν σταδιακά τα capital controls. Απαραίτητη προϋπόθεση για να επιστρέψουν τα χρήματα είναι η ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης, αν και εφόσον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχωρήσει στην ψήφιση των μέτρων.

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι πέραν της οικονομικής ζημίας που έχει προκαλέσει η απώλεια καταθέσεων, ακόμη μεγαλύτερη είναι η ζημία που έχει συντελεστεί στην εμπιστοσύνη, δίχως την αποκατάσταση της οποίας είναι αδύνατο το τραπεζικό σύστημα και ευρύτερα η χώρα να επανέλθουν σε πλήρη κανονικότητα.

Σύμφωνα με τους τραπεζικούς κύκλους η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα δημιουργήσει καλύτερο κλίμα και για τις αναδιαρθρώσεις "κόκκινων" δανείων, κάνοντας τους οφειλέτες πιο δεκτικούς σε ρυθμίσεις. Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία περιλαμβάνει μία σειρά από αρνητικά μέτρα που θα πλήξουν περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα και θα επηρεάσουν αρνητικά την ήδη μειωμένη κατανάλωση.

Διαβάστε ολόκληρο το θέμα στο ependisinews.gr