Το νέο χαράτσι που έρχεται από το 2018 για 1.400.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους επιβεβαίωσε χθες, θέλοντας και μη, η υπουργός Εργασίας κυρία Εφη Αχτσιόγλου. Επί της ουσίας, από του χρόνου αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών, κάτι που προβλέπεται ρητά στο επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Αλλωστε, όπως αποκάλυψε η «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου», για έναν επαγγελματία με κέρδη 10.000 ευρώ τον χρόνο τα πρόσθετα βάρη φθάνουν στα 400 ευρώ ετησίως. Για υψηλότερα εισοδήματα η επιβάρυνση μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και τα 100 ευρώ τον μήνα.

Ειδικότερα, βάσει του κειμένου του μνημονίου, οι εισφορές για κύρια ασφάλιση και υγεία θα επιβάλλονται στο εισόδημα του προηγούμενου χρόνου, πριν όμως αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Για για το πρώτο έτος (2018) θα εφαρμοστεί με μια έκπτωση 15%. Ωστόσο, από το 2019 δεν θα υπάρχει καμία έκπτωση και μοιραία όλοι όσοι έχουν καθαρό φορολογητέο εισόδημα πάνω από 5.100 ευρώ θα δουν κλιμακωτά σοβαρές επιβαρύνσεις στις μηνιαίες εισφορές τους.

Διαβάστε ολόκληρο το θέμα ΕΔΩ