Κρίσιμο Euroworking Group αναμένεται το απόγευμα για το «σκανάρισμα» της τελικής μορφής του πολυνομοσχεδίου που ψηφίζεται στη Βουλή αυτή τη βδομάδα, το συμβιβασμό που αναμένεται να υπάρξει για το χρέος και την διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων στο ύψος του 3,5% του ΑΕΠ.   Την ελληνική πλευρά αναμένεται να εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης.  

Η συνεδρίαση προβλέπεται δύσκολη. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ η ελληνική πλευρά ανέλαβε την υποχρέωση να περάσει από την Βουλή μέτρα σχεδόν 5 δισ. ευρώ έως το 2021 η «συνεισφορά» αυτή στη συνολική λύση (με χρέος και ΔΝΤ) δεν είναι τελικά αρκετή. Θα πρέπει να συνοδεύεται και από μια δέσμευση της κυβέρνησης για την παράταση της λιτότητας στο επίπεδο του 3,5% (ή 4% όπως γράφει το Πολυνομοσχέδιο) ενδεχομένως έως και το 2023 (!), κάτι που σημαίνει έξι χρόνια ασφυκτικής λιτότητας μέσω της παράτασης των υπερπλεονασμάτων.   

Αν απόψε προχωρήσει κι άλλο ο υπό διαμόρφωση συμβιβασμός για το χρέος και τα πλεονάσματα και ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο από τη Βουλή ο στόχος είναι την Δευτέρα 22 Μαΐου η τρόικα να υποβάλλει στο Eurogroup μια θετική έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) ώστε να επικυρωθεί το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.