Στις Βρυξέλλες μεταφέρονται πλέον οι διαβουλεύσεις για μια συμφωνία στο Eurogroup, δυο περίπου μέρες μετά το πράσινο φως του ελληνικού κοινοβουλίου στα νέα μέτρα λιτότητας.

Την ίδια στιγμή το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εκφράζεται κατά των ελαφρύνσεων του ελληνικού χρέους, με τον εκπρόσωπο του Βόλφγκανκ Σόιμπλε να ξεκαθαρίζει μιλώνας στην Bild, ότι η Γερμανία δεν συναινεί σε κάποια απόφαση για το χρέος τη δεδομένη χρονική περίοδο.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει Deutsche Welle, συνεχίζονται Σάββατο και Κυριακή, στις Βρυξέλλες, οι εντατικές διαβουλεύσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τεχνοκρατών των θεσμών, με στόχο να καταλήξουν μέχρι το Δευτέρα το μεσημέρι σε ένα σχέδιο συνολικής συμφωνίας για την Ελλάδα, το οποίο θα υποβάλουν για εξέταση στο Eurogroup.

«Είμαστε σε συνεχείς επαφές τόσο σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών όσο και με το ΔΝΤ για την καλύτερη δυνατή προετοιμασίας της συζήτησης στο Εurogroup της Δευτέρας», ανέφερε σήμερα στις Βρυξέλλες κοινοτική πηγή με πρόσβαση στη διαπραγμάτευση, διευκρινίζοντας ωστόσο πως όλα τα ενδεχόμενα για την συνεδρίαση της Δευτέρας είναι ανοικτά.

Τα θέματα που θα πάνε εξετάσουν οι υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι ο καθορισμός της διάρκειας κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την ελάφρυνση του χρέους.

«Δεν επίκεινται τέτοια μέτρα για το χρέος», απαντά το γερμανικό υπΟικ. σε ερώτημα της Bild σχετικά με ελαφρύνσεις

Σε σχέση με το χρέος, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το σχέδιο της συμφωνίας θα βασίζεται στον οδικό χάρτη που υιοθετήθηκε το Μάιο του 2016 από το Εurogroup, ο οποίος προβλέπει βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις. Στη συνεδρίαση της Δευτέρας οι Ευρωπαίοι καλούνται να αναλάβουν δέσμευση έναντι του ΔΝΤ σε σχέση με το περιεχόμενο των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα εφαρμόσουν με τη λήξη του μνημονίου το καλοκαίρι του 2018 με στόχο την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ ζητάει ρητή δέσμευση προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Το τελικό σχέδιο για τον καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων και του χρέους θα κληθούν να διαμορφώσουν τη Δευτέρα το πρωί οι τεχνοκράτες του ΕWG, που είναι στενοί συνεργάτες των υπουργών οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, μια συνολική απόφαση τη Δευτέρα θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να μπορεί να αγοράζει ομόλογα του κράτους και επιχειρήσεων, αυξάνοντας έτσι την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Mε δεδομένο ότι ο χρόνος πιέζει στις Βρυξέλλες θεωρούν πολύ πιθανό εάν δεν επιτευχθεί συνολική συμφωνία αύριο να συγκληθεί έκτακτο Εurogroup νωρίτερα από τη μεθεπόμενη τακτική συνεδρίαση που είναι προγραμματισμένη για τις 15 Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή παρόλο που ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος για λύση σύντομα, δηλώνοντας μάλιστα ότι τα μηνύματα είναι τόσο θετικά που θα αναγκαστεί να φορέσει... γραβάτα, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανκ Σόιμπλε με δηλώσεις του στην Bild σήμερα ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία δεν συναινεί σε κάποια απόφαση για το χρέος τη δεδομένη χρονική περίοδο.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση αν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η γερμανική κυβέρνηση σκέφτονται αυτό που ζητεί το ΔΝΤ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων και περίοδο χάριτος, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας απάντησε αρνητικά.

«Δεν συζητάμε ούτε αυτά, ούτε κανένα άλλο σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», ανέφερε η απάντηση, παραπέμποντας σε παλαιότερη δήλωση του Βόλφγκανκ Σόιμπλε πως η κουβέντα για το χρέος μπορεί να ανοίξει υπό προϋποθέσεις μόνο μετά τη λήξη του προγράμματος, το 2018.

«Σπρώχνει» τις αποφάσεις τον Ιούνιο

Η δήλωση του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη. Εξάλλου, όπως γράφουν σήμερα τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε «σπρώχνει» τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος στο παρά ένα των «καυτών» πληρωμών του Ιουλίου.

Οπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές, εμφανής πρόθεση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών είναι με αυτόν τον τρόπο να αποκομίσει τα μέγιστα οφέλη, ήτοι να αποσπάσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, παραχωρώντας όσο το δυνατόν λιγότερα, αναφορικά με τους όρους ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Αυτό που έγινε στο Μπάρι, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών του G7, είναι ενδεικτικό της διαπραγματευτικής τακτικής του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.