Την αναστολή της εφαρμογής του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια για τα έτη 2017 και 2018 αποφάσισε η κυβέρνηση που κατέθεσε σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Η νέα αναστολή, σύμφωνα με τα στελέχη της κυβέρνησης, κρίθηκε απαραίτητη «προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στους φορολογούμενους να ελέγξουν τους δασικούς χάρτες και να προβούν, όπου απαιτείται, στις απαραίτητες τροποποιήσεις».

Με το νομοσχέδιο παρέχονται ακόμη φορολογικά κίνητρα σε όσους παράγουν και εμπορεύονται είδη σίτισης, ώστε να ενισχυθεί η συμμετοχή τους στην προσπάθεια καταπολέμησης της παιδικής φτώχειας και της επισιτιστικής ανασφάλειας της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, που οφείλεται στη δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας.

Συγκεκριμένα θεσπίζεται απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του ΦΠΑ που αναλογεί και έχει εκπέσει ως φόρος εισροών των ειδών σίτισης που διατίθενται άνευ ανταλλάγματος για την εξυπηρέτηση σίτισης μαθητών σχολικών μονάδων στο πλαίσιο αντιμετώπισης προβλημάτων ανθρωπιστικής κρίσης.