«Απαγορευτική» καθιστά την εξαγορά των πλασματικών ετών η νέα εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας. Και αυτό, γιατί δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι θα βρεθούν μπροστά στο δύσκολο δίλημμα να επιλέξουν μία… πανάκριβη εξαγορά ή να μείνουν εγκλωβισμένοι για αρκετά χρόνια παραπάνω στην εργασία τους. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις το ποσοστό τριπλασιάζεται και από 6,67% επί του μεικτού μισθού πάει στο 20%. Επιπρόσθετα, η αύξηση αφορά και όσους υπέβαλαν αιτήσεις πριν από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Ειδικότερα, η εγκύκλιος, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ελευθερία του Τύπου" που έρχεται να αποσαφηνίσει το καθεστώς που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, αυξάνει το κόστος εξαγοράς των πλασματικών, με τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και τους ελεύθερους επαγγελματίες να θίγονται περισσότερο εφόσον οι αποδοχές τους ξεπερνούν τα 800 ευρώ. Στα ίδια επίπεδα θα παραμείνει το κόστος για τους δημόσιους υπαλλήλους, τους μισθωτούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες με χαμηλότερο εισόδημα. Υπενθυμίζεται ότι το μάξιμουμ του χρόνου ασφάλισης που μπορεί να αναγνωρίσει κάποιος είναι τα επτά έτη, ενώ στο Δημόσιο μπορεί να φτάσει ακόμα και τα δώδεκα.

Πιο αναλυτικά, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα καταβάλλουν το 20% του τελευταίου μεικτού μισθού τους για την εξαγορά πλασματικών ετών από 1/1/17 και μετά. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα καταβάλλουν το 10% του μισθού τους κατά τον μήνα που υπέβαλαν αίτηση για εξαγορά. Αντίστοιχα, η εξαγορά των πλασματικών ετών από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους θα προκύπτει σε σχέση με τις μηνιαίες εισφορές που θα καταβάλλουν. Αν πληρωθεί όλο το ποσό εφάπαξ, υπάρχει έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς (δηλαδή 4% για 2 έτη, 6% για 3 έτη κ.λπ.). Υπενθυμίζεται ότι με το παλαιό καθεστώς το ποσοστό έκπτωσης ήταν 15%, ανεξαρτήτως ετών ασφάλισης.

Δείτε αναλυτικά παραδείγματα στο ependisinews.gr