Μια νότα επιφυλακτικής αισιοδοξίας έδωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Rolf Strauch, στην ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ στην Αθήνα.

Όπως τόνισε, η Ελλάδα χρειάζεται την επόμενη εκταμίευση του ESM για να καλύψει τις πληρωμές ομολόγων τον Ιούλιο χωρίς να δημιουργήσει ελλείψεις σε άλλους τομείς. Δεν μπορεί να υπάρξει εκταμίευση χωρίς η Ελλάδα να έχει εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα, πρόσθεσε.

Δήλωσε ακόμη ότι ο ESM είναι έτοιμος να προετοιμάσει την εκταμίευση όταν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης και της συμμετοχής των εθνικών κοινοβουλίων και των τελικών αποφάσεων από τα κυβερνητικά όργανα.

"Δεν είναι πολύ αργά για να εκταμιευθεί η δόση τον Ιούνιο. Αλλά η Ελλάδα πρέπει να δράσει γρήγορα", πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη ότι η Ευρώπη έχει ωριμάσει, πολιτικά και οικονομικά τα τελευταία χρόνια, καθώς και ότι παρά την κρίση, η αλήθεια είναι πως το ευρώ παραμένει καλό για την Ευρώπη και τους πολίτες της.

"Η Ευρώπη έχει εργαστεί πολύ σκληρά τα τελευταία επτά χρόνια να βοηθήσει την Ελλάδα να βάλει τα του οίκου της σε τάξη. Μέρος αυτών των προσπαθειών ήταν η σημαντική και συνεχιζόμενη ελάφρυνση του χρέους. Η Ελλάδα με τη σειρά της έχει διανύσει μακρύ δρόμο από την αρχή της κρίσης: εξαιτίας αυτής της βοήθειας αλλά κυρίως λόγω των μεταρρυθμίσεών της από το 2010 και μετά" τόνισε.

Τόνισε ακόμη ότι η Ευρώπη έχει καταστήσει σαφές ότι θα σταθεί στην Ελλάδα. Και ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα είναι πολλά χρόνια εταίροι, και δεν μπορεί να υπάρξει αμφιβολία για αυτό.

Ο Strauch υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει την κυριότητα των προγραμμάτων, αντί να εστιάζει στην περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Η πολιτική μεταρρυθμίσεων είναι ο κοινός παρονομαστής των επιτυχημένων προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε χώρες, και όχι η ελάφρυνση του χρέους.

Τόνισε δε ότι τα προγράμματα του ESM προωθούν πολιτικές που στόχο έχουν να καταστήσουν την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική. Προειδοποιεί ωστόσο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να φθάσει "στην κορυφή" εάν το φορολογικό σύστημα τιμωρεί τον τίμιο φορολογούμενο: η ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης θα βοηθήσει στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και στον ομοιόμορφο καταμερισμό των φόρων.

Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος έχει βελτιωθεί αλλά η χορήγηση δανείων παραμένει υποτονική. Υπάρχει μεγάλη εξάρτηση από τον ELA η οποία είναι ακριβή και το υψηλό επίπεδο των NPLs πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Επιπλέον, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη επωφεληθεί από την ελάφρυνση χρέους στη διάρκεια της κρίσης. "Τα χαμηλά μας επιτόκια έχουν δημιουργήσει κάθε χρόνο ένα σημαντικό δημοσιονομικό περιθώριο, αξίας 10 δισ. ευρώ το 2016 μόνο, κοντά στο 6% του ΑΕΠ", σημείωσε.

Υπογράμμισε δε ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι μια συνεχή διαδικασία. "Ξεκινήσαμε με τα βραχυπρόθεσμα και θα συνεχίσουμε τώρα με τα μεσοπρόθεσμα. Θα φανεί στο τέλος του 2018 εάν είναι αυτά αρκετά ή εάν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα"

Giamarioli (ESM): Η Ελλάδα να εστιάσει στην εφαρμογή του προγράμματος
Καλύτερα για την Ελλάδα θα ήταν εστιάσει στο τι κάνει για να εφαρμόσει το πρόγραμμα παρά στην ελάφρυνση του χρέους, δήλωσε από το βήμα του Economist στη Φρανκφούρτη ο επικεφαλής της αποστολής του ESM, Nicola Giammarioli.

Ο αξιωματούχος του ταμείου διάσωσης τόνισε πως "η υπερβολική εστίαση στην ελάφρυνση χρέους, αποσπά την προσοχή από αυτό που χρειάζεται να γίνει πραγματικά: η Ελλάδα να αναλάβει την πλήρη κυριότητα του προγράμματος και να εφαρμόσει το πρόγραμμα".

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, η τωρινή συζήτηση γιας την Ελλάδα εστιάζει περισσότερο στην ελάφρυνση χρέους, "ιδιαίτερα όταν οι άνθρωποι αναρωτιούνται τι πρέπει να γίνει προτού η Ελλάδα αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές".

Ο ίδιος τονίζει ότι η ελάφρυνση χρέους είναι στο επίκεντρο των ΜΜΕ και των ελληνικών αρχών, και δεν είναι μυστικό ότι αυτό αντικατοπτρίζει τη συζήτηση μεταξύ πιστωτών, ιδιαίτερα μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ.

Παραδέχτηκε πως η βιωσιμότητα του χρέους είναι ένα σημαντικό θέμα. "Αλλά θα ήταν καλύτερα εάν η συζήτηση αφορούσε το τι κάνει η Ελλάδα για να εφαρμόσει το πρόγραμμα του ESM. Η Ελλάδα χρειάζεται να επαινεθεί για τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες έως τώρα, οι οποίες επέτρεψαν προσφάτως στους πιστωτές να καταλήξουν σε μια προκαταρκτική συμφωνία για τη β΄ αξιολόγηση του προγράμματος".

Επισήμανε πως οι περαιτέρω μεταρρυθμίσεις πολιτικής θα ωφελήσουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα, ενώ η υπερβολική εστίαση στην ελάφρυνση χρέους αποσπά την προσοχή από αυτό που πρέπει να γίνει: η Ελλάδα να αποκτήσει πλήρη κυριότητα του προγράμματος και να εφαρμόσει το πρόγραμμα".

Μάλιστα δήλωσε πως "για αυτά θα προτιμούσα να διαβάζω περισσότερα άρθρα στις εφημερίδες, διότι είναι το κλειδί για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές. Οι μεταρρυθμίσεις είναι ο μόνος δρόμος να το πετύχει αυτό.

Ο επικεφαλής της αποστολής του ESM στην Ελλάδα δήλωσε ακόμη από τη Φρανκφούρτη ότι η καλύτερη απόδειξη είναι πως η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές το 2014, όταν επρόκειτο να ολοκληρωθεί το δεύτερο πρόγραμμα, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, "είχε αρχίσει να ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών διότι μεταρρύθμιζε την οικονομία".