Η συμφωνία που θα κλείσει στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου για την εκταμίευση της δόσης και κάποια περιορισμένη ελάφρυνση χρέους δεν πρόκειται να ανοίξει το δρόμο για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα ή την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εκτιμά η Eurasia Group με σημερινό της σημείωμα.

Το Eurogroup της 22ας Μαΐου είχε τη δυνατότητα να κλείσει τη συμφωνία και όσοι παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις μάλλον ξαφνιάστηκαν από την ευελιξία του Σόιμπλε, σημειώνει ο αναλυτής της Eurasia, Mujtaba Rahman. Όμως, τελικά η συμφωνία «κόλλησε» στο γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν θέλει, κατά βάθος, να συνεχίσει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία που θα κλείσει στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα αναφέρει ότι το ΔΝΤ συμμετέχει κατ΄ αρχήν στο πρόγραμμα. Τα εμπλεκόμενα μέρη ουσιαστικά θα συμφωνήσουν να παραστήσουν ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει και οικονομικά αργότερα, όταν λάβει περισσότερες δεσμεύσεις από τους Ευρωπαίους για την ελάφρυνση του χρέους, εξηγεί η Eurasia. Η προσποίηση αυτή είναι πολύ σημαντική για τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία τη χρειάζεται ουσιαστικά για να «ξεγελάσει» την Bundestag και τους πολίτες της.

Όμως το ΔΝΤ βρίσκεται de facto εκτός του ελληνικού προγράμματος, με αποτέλεσμα όλο το βάρος της κυβέρνησης να πέφτει πλέον στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η Eurasia μεταφέρει πληροφορίες για μυστική συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ, την Τετάρτη στη Φρανκφούρτη, όπου αναζητήθηκαν τρόποι ώστε η Ελλάδα να μπει στο QE χωρίς θετική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ. Όμως, κεντρικό σενάριο της Eurasia είναι ότι η Ελλάδα δεν θα ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Έτσι και αλλιώς, ο Rahman δεν δείχνει να πιστεύει ότι η ένταξη στο QE θα ήταν μία πάρα πολύ ευεργετική εξέλιξη για την Ελλάδα, με δεδομένα τα μικρά ποσά που θα μπορούσε να δαπανήσει για την αγορά ομολόγων η ΕΚΤ, πριν να εξαντλήσει τα όρια του προγράμματος. Όμως, θεωρεί ότι το QE θα διευκόλυνε την επιστροφή της χώρας στις αγορές.

Διαβάστε την συνέχεια στο ependisinews.gr