Την ώρα που όλες οι χώρες του Κόλπου βάζουν στο στόχαστρο το Κατάρ για τη δράση του Ισλαμικού Κράτους και εντείνουν τις πιέσεις τους, ήρθε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's να περάσει τη διαμάχη στο επίπεδο της οικονομίας.

Ειδικότερα, ο Standard & Poor's υποβάθμισε το αξιόχρεο του δημοσίου του Κατάρ, την ώρα που η συναλλαγματική ισοτιμία του ριγιάλ, του νομίσματος του εμιράτου, υποχώρησε σε χαμηλό 11ετίας, ενώ οι «ψίθηροι» πως οι θεσμικοί επενδυτές σπεύδουν να αποσύρουν κεφάλαια από τη Ντόχα εξαιτίας της διπλωματικής κρίσης στον Κόλπο ακούγονται όλο και περισσότερο.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η οικονομία του Κατάρ θα υποστεί πιθανότατα βαρύ πλήγμα από την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου και του Μπαχρέιν να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Ντόχα αλλά και κάθε συγκοινωνιακή σύνδεση, διότι όπως ερίζουν το εμιράτο υποστηρίζει την «τρομοκρατία». Το Κατάρ διαψεύδει την κατηγορία αυτή.

Ο δεύτερος από τους λεγόμενους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, ο Moody's, τοποθετεί το κρατικό αξιόχρεο του Κατάρ στο Aa3, στο αντίστοιχο επίπεδο με τον S&P, ενώ ο Fitch Ratings στο AA.

Παράλληλα, η ισοτιμία του ριγιάλ έναντι του δολαρίου υποχώρησε στο 3,6526:1 σήμερα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2005, σύμφωνα με δεδομένα της Thomson Reuters.