avatar

Πρωινές ιστορίες
Γιάννης Αργυρός

Η Κομισιόν πιέζει για «πράσινο φως» για τη δόση στο Eurogroup

To απόγευμα συνεδριάζει το EuroWorking Group

k9riwfffsr7lyihlurmj

Κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, κλιμακώνουν τις πιέσεις για λήψη απόφασης σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα και τουλάχιστον για την εκταμίευση της δόσης, στη συνεδρίαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, προειδοποιώντας παράλληλα για τα προβλήματα που δημιουργεί στην οικονομία η αβεβαιότητα.

Μετά τον Επίτροπο Μοσκοβισί, ο οποίος από το Παρίσι ζήτησε σήμερα το πρωί από τους δανειστές να μην παίζουν με τη φωτιά καθυστερώντας την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ακολούθησε το μεσημέρι ο αντιπρόεδρος για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Οι ευρωπαίοι δανειστές πρέπει να συμφωνήσουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις. 

"Είναι ώρα να προχωρήσουμε με την επόμενη εκταμίευση", ανέφερε ο κ. Ντομπρόβσκις, μιλώντας σε συνέδριο στις Βρυξέλλες. Συμφωνα με το Reuters, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει καλύψει τις υποχρεώσεις της τόσο στο δημοσιονομικό μέτωπο όσο και σε αυτό των μεταρρυθμίσεων. 

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα σύμφωνα με δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα Salzburger Nachrichten.

Σύμφωνα με τον Βίζερ, «θα συμφωνήσουμε στις 15 Ιουνίου με την πιθανότητα να φτάνει το 95%».

Όπως λέει η λύση θα είναι η εξής: Το ΔΝΤ θα συμφωνήσει να παραμείνει στο πρόγραμμα αλλά θα πει ότι δεν θα κάνει καμία πληρωμή μέχρι να υπάρξει συμφωνία σε μια κοινή έκθεση βιωσιμότητας του χρέους. Το ΔΝΤ θα παραμείνει όχι όμως με χρήματα.

Πρόκειται για τη «συνταγή Μεξικού», τη φόρμουλα, δηλαδή, που θα επιτρέψει στο Ταμείο να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα με το δικό του μνημόνιο (MEFP), χωρίς όμως να εκταμιεύει χρήματα μέχρι οι Ευρωπαίοι να υλοποιήσουν τη δέσμευσή τους για υλοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.