Στις αρχές του 2023 θα προχωρήσει η αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων, όπως προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, μεταθέτοντας κατά ένα χρόνο την προηγούμενη ρύθμιση που είχε ψηφίσει, προκαλώντας ένα ακόμα σοκ στους συνταξιούχους και τους μισθωτούς που πλησιάζουν τα όρια συνταξιοδότησης.

Όπως αναφέρει η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, από την προτεινόμενη διάταξη, «επέρχεται επί του προϋπολογισμού του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης εξοικονόμηση δαπάνης για το οικονομικό έτος 2022, ύψους 250 εκατ. ευρώ περίπου».

Πηγές της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι η εξοικονόμηση των χρημάτων αυτών θα κατευθυνθεί προς την ενίσχυση άλλων κοινωνικών δαπανών. «Η περαιτέρω περιστολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης θα επιτρέψει την απελευθέρωση πόρων για την ενίσχυση άλλων κοινωνικών δαπανών στις οποίες η Ελλάδα υστερεί σημαντικά έναντι άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη επαρκούς προστασίας για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες», τονίζει το υπουργείο.

Διαβάστε αναλυτικά την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας