Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο, με ομόφωνη απόφαση για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας που υπάρχει και συζητούν οι υπουργοί Οικονομικών για την τελική διατύπωση και συμφωνία, η Ελλάδα θα λάβει αυξημένη δόση τον Ιούλιο, ενώ δεν θα υπάρξει κάποια συμφωνία για το θέμα του χρέους, αλλά αυτό αναβάλλεται για το 2018, εφόσον χρειαστεί.

Συγκεκριμένα το προσχέδιο προβλέπει:

- Εκταμίευση της δόσης ύψους 8-8,5 δις. ευρώ με την Ελλάδα να πιέζει για μεγαλύτερο ποσό

- Επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου από τον EFSF μέχρι 15 χρόνια, χωρίς να διευκρινίζεται αν είναι 0 έως 15 χρόνια ή «έως 15». 

- Συζήτηση για το χρέος μετά το 2018, αν αυτό είναι απαραίτητο

- Το ΔΝΤ, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, χαιρετίζει το προσχέδιο ως βήμα προς την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, χωρίς όμως να δεσμεύεται για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση, παραμένοντας με συμβουλευτικό ρόλο.

- Υπάρχει επίσης αναφορά σε πλεονάσματα τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ από το 2023 και μετά

EuroWorking Group

Νωρίτερα, η συνεδρίαση του Euro Working Group έβγαλε συμφωνία με «αστερίσκους» αποτελώντας προάγγελο των εξελίξεων στο Εurogroup. Η συμφωνία δεν αφορά μόνο την εκταμίευση της δόσης αλλά και το σύνολο σχεδόν του κειμένου της απόφασης του Eurogroup για το θέμα του χρέους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν δύο ενστάσεις στο κομμάτι της συμφωνίας. Η πρώτη είναι να δοθούν τα δικαστικά έξοδα στον Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ και η δεύτερη να αντιμετωπιστεί το ζήτημα από την ποινική δίωξη τριών στελεχών των θεσμών που βρίσκεται σε εξέλιξη για το συμβουλευτικό ρόλο που είχαν αναλάβει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Για το χρέος υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια με αναφορά σε επιμήκυνση της λήξης των ευρωπαϊκών δανείων μέχρι τα 15 έτη και βελτιωμένη φρασεολογία σε σύγκριση με το ανακοινωθέν της 22ας Μαϊου. Όλα αυτά βέβαια δεν επαρκούν για την είσοδο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με λεφτά, ούτε για να κρίνει το χρέος βιώσιμο. Παράλληλα δεν είναι αρκετά για την ένταξη της χώρας στο QE.

Στο μεταξύ, δημοσίευμα του Bloomberg αποκαλύπτει ότι η δόση που θα εκταμιευθεί σήμερα για την Ελλάδα θα είναι αυξημένη, αγγίζοντας τα 8,5 δις.

Λεπτό προς λεπτό οι τελευταίες εξελίξεις μέσω του live blog του parapolitika.gr