«Αν δεν πάρουμε την ιδιοκτησία του προγράμματος σαν χώρα όπως η Εθνική πήρε την ιδιοκτησία του δικού της Σχεδίου Αναδιάρθρωσης, τότε η προσπάθειά μας κινδυνεύει θα πέσει στο κενό», εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό που χρειάζεται η οικονομία μας είναι τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος πρόσφορου για επενδύσεις αλλά και την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης των καταθετών». «Ο τρόπος που εμείς προσπαθούμε εδώ και δύο χρόνια να ξαναφέρουμε την εμπιστοσύνη είναι με αυτά που κάνουμε και όχι με αυτά που λέμε. Με έργα και όχι με λόγια: με την πιστή και επιτυχή τήρηση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσής μας, αλλά και με την παράλληλη προστασία της αξίας της Τράπεζας που έχει κρατηθεί και που θα μεγαλώσει», τόνισε.

Αναφερόμενος στη αναδιάταξη της Εθνικής, ο κ. Φραγκιαδάκης υποστήριξε πως «δείξαμε ότι ακόμη και ένα πρόγραμμα αποεπενδύσεων δεν μπορεί να πλήξει μια μεγάλη Τράπεζα που μπορεί να προσαρμοστεί στις αντίξοες συνθήκες μιας δύσκολης εποχής, να αναδιαρθρώσει τις δραστηριότητές της και τελικά να βγει πιο δυνατή. Να βγει πιο δυνατή ανταποκρινόμενη πλήρως στις απαιτήσεις ενός αυστηρότερου εποπτικού πλαισίου που διαμορφώθηκε σταδιακά μετά το 2008 και την κρίση. Είναι κάτι που μας δίνει αυτοπεποίθηση στο παρόν και εμπιστοσύνη για το μέλλον. Κι αυτό γιατί οδηγός μας στο μέλλον είναι η αξία της Εθνικής Τράπεζας που επιβεβαιώθηκε».

Στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημείωσε πως «μένουμε πιστοί στη φιλοσοφία που έχουμε μοιραστεί μαζί σας και στο παρελθόν. Σεβόμενοι τους μετόχους και τους καταθέτες μας, θα υποστηρίξουμε αυτούς που θέλουν και μπορούν να επανενταχθούν στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας».

Πρόσθεσε ωστόσο πως «δεν θα δείξουμε ανοχή σε όσους από μόνοι τους δεν σέβονται τα κεφάλαιά μας, δηλαδή τα κεφάλαιά σας. Είμαστε έτοιμοι και υλοποιούμε γενναιόδωρες και δραστικές λύσεις με μακροχρόνιο ορίζοντα για όσους επιθυμούν να συνεργαστούν μαζί μας. Όμως η Εθνική θα είναι γενναιόδωρη μόνο με όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη και μοιράζονται μαζί μας τη φιλοσοφία πληρωμών».

Αναφερόμενος στις επιδόσεις του ομίλου το 2016, ανέφερε τα εξής:

· Συνεχίσαμε την υλοποίηση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης, καθώς ολοκληρώθηκε η πώληση της Finansbank, του ΑΣΤΗΡ Παλλάς και της NBGI. Από τις αποεπενδύσεις αυτές, τα κύρια βασικά ίδια Κεφάλαια της τράπεζας αυξήθηκαν κατά 750μ.β.
· Ειδικά η πώληση της Finansbank μάς επέτρεψε να αποπληρώσουμε την κρατική βοήθεια ύψους €2δις που η Τράπεζα είχε λάβει υπό τη μορφή μετατρεψίμων ομολογιών κατά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015. Στο τέλος του έτους _ και ύστερα από την αποπληρωμή των CoCos _ o δείκτης CET1 ανήλθε σε 16.3%
· Εξαλείφθηκαν οι ζημιές στον Όμιλο, επιτυγχάνοντας κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες €53εκατ. και σημειώνοντας αύξηση 31% των οργανικών κερδών προ προβλέψεων σε σχέση με το 2015 _ είναι κάτι που προήλθε τόσο από την αύξηση των εσόδων όσο και από την μείωση των λειτουργικών εξόδων
(-3.7%).
· Ξεπερνώντας τον στόχο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού κατά €0,5δις., τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα της τράπεζας μειώθηκαν κατά €2.8δις, διατηρώντας το υψηλότερο επίπεδο κάλυψής τους και σημειώνοντας επίσης την υψηλότερη μείωση στο Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα. Έτσι, στο τέλος του 2016 ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 45,1% _ πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα του του εγχώριου τραπεζικού κλάδου. Ενώ το ποσοστό κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις ανήλθε σε 56,5% στην Ελλάδα _ είναι το υψηλότερο του κλάδου
· Τέλος και όχι λιγότερο σημαντικό, πρέπει να πω ότι διατηρήθηκε η συγκριτικά ισχυρή θέση ρευστότητάς μας καθώς, στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είναι η Εθνική Τράπεζα που έχει τη μικρότερη έκθεση στον ELA στο ύψος των €5.8δις κατά το τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2016

Σε σχέση με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, υποστήριξε ότι ακολουθήθηκε σχολαστική και διαφανή διαδικασία με πέντε στόχους:

· Την μεγιστοποίηση του τιμήματος πώλησης
· Την συγκρισιμότητα των προσφορών με ξεκάθαρους όρους
· Τον έλεγχο της ποιότητας των επενδυτών, δηλαδή την απόδειξη ότι κατέχουν τα απαραίτητα κεφάλαια και τις προθέσεις τους για την ανάπτυξη της εταιρίας
· Την προστασία της στενής και επιτυχημένης σχέσης μεταξύ τράπεζας και ασφαλιστικής: Την σύναψη συμφωνίας αποκλειστικής συνεργασίας για την διάθεση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέσω της τράπεζάς μας για 10 χρόνια με την επιλογή για περαιτέρω ανανέωση για 5 χρόνια
· Τέλος, την διαφύλαξη του εμπορικού σήματος, σεβόμενοι την ιστορία της Ασφαλιστικής αλλά και την αξία του ονόματός μας

Όπως είπε ο κ. Φραγκιαδάκης, η Εθνική Τράπεζα θα ενισχύσει τα κεφάλαιά της κατά 110 μονάδες βάσεις ενώ θα ενισχυθεί με ρευστότητα περίπου 770 εκατ. Ευρώ.

«Τόσο τα αυξημένα κεφάλαια όσο και η ρευστότητα που απορρέει από τη Συναλλαγή θα διοχετευθούν στην κύρια δραστηριότητά μας: τη χρηματοδότηση της οικονομίας μας και των επιχειρήσεων» συμπλήρωσε ο ίδιος.