Εντείνει τις προσπάθειες για πάταξη της φοροδιαφυγής τους καλοκαιρινούς μήνες η εφορία.

Τη στιγμή που η τουριστική κίνηση στη χώρα και κυρίως στα νησιά βρίσκεται στο ζενίθ, οι «ράμπο» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχουν θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο επιθεώρησης των εστιατορίων, των μπαρ και των καφέ προσποιούμενοι τους πελάτες. 

Οι ελεγκτές που έχουν επιλεγεί να μετέχουν στον κλειστό κύκλο, με εντολή του διοικητή της ΑΔΑΕ Γιώργου Πιτσιλή, οργώνουν την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος χιλιάδων ελέγχων που θα διεξαχθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο σε μια προσπάθεια να παταχθεί η φοροδιαφυγή.

Νέα «λουκέτα» για μη έκδοση αποδείξεων επιβλήθηκαν χθες το βράδυ σε μπαρ και εστιατόρια από τους ελεγκτές της ΑΔΑΕ. Σε μπαρ στο Πόρτο Χέλι δεν είχαν εκδοθεί 60 αποδείξεις και για τον λόγο αυτόν επιβλήθηκε κλείσιμο του καταστήματος για 48 ώρες. Επίσης για 48 ώρες κλείνει και ταβέρνα στη Χώρα της Ίου που δεν είχε εκδόσει 13 αποδείξεις.

Η λοταρία «δέλεαρ» για τις φορολογικές δηλώσεις

Παράλληλα, ξεκινούν από τον Αύγουστο οι κληρώσεις της εφορίας για τα χρηματικά έπαθλα που θα κερδίζουν οι φορολογούμενοι με βάση τις δαπάνες τους με πλαστικό χρήμα.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται το επιτελείο της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου, στα βασικά του σημεία έχει διαμορφωθεί και εκκρεμεί η οριστικοποίησή του. Στη συνέχεια, και έως το τέλος του μήνα, θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες.

Το σχέδιο προβλέπει τη διενέργεια μηνιαίων κληρώσεων επί των αποδείξεων δαπανών που θα κάνουν οι φορολογούμενοι με κάρτες ή άλλες μορφές πλασικού χρήματος. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει να κληρώνονται 1.000 τυχεροί, οι οποίοι θα κερδίζουν από 1.000 ευρώ ο καθένας. Ειδικότερα, στην κληρωτίδα θα μπαίνουν όλες οι αποδείξεις που θα κάνει ο κάθε φορολογούμενος, ενδεχομένως πάνω από ένα όριο.

Κάθε απόδειξη θα αντιστοιχεί σε έναν συγκεκριμένο ΑΦΜ, ενώ τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα από την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των τραπεζών, μέσω των οποίων γίνονται οι δαπάνες με πλαστικό χρήμα.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι κάθε μήνα να διατίθεται για το σκοπό αυτό, ποσό 1.000.000 ευρώ. Μετά την κλήρωση το χρηματικό έπαθλο θα κατατίθεται στον τραπεζικό λογαριασμό του φορολογούμενου μέσω του ΤΑXIS