avatar

Άλμπουμ
Βασίλης Κριμπάς

Απομακρύνεται η έξοδος στις αγορές - Προς προληπτική γραμμή

Πιθανότερο ενδεχόμενο μια έκδοση μικρής διάρκειας

go4vjjftnkl90odxetji

Μπορεί ο πρωθυπουργός να διαμηνύει πως η Ελλάδα θα βγει «με το σπαθί της» στις αγορές στο τέλος του προγράμματος, το 2018, ωστόσο στα κέντρα αποφάσεων έχουν ήδη ξεκινήσει οι παρασκηνιακές συζητήσεις για την επόμενη ημέρα, με βασικό σενάριο εκείνο της Προληπτικής Πιστοληπτικής Γραμμής Στήριξης (ECCL).

Οι δανειστές γνωρίζουν πως ένα μεγάλο μέρος από το ποσό του δανείου των 86 δισ. ευρώ του ESM, που δόθηκε με το τρίτο μνημόνιο, δεν θα εκταμιευθεί μέχρι το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, λόγω των καθυστερήσεων με τις οποίες ολοκληρώνονται οι αξιολογήσεις. Το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες για ένα τέταρτο πρόγραμμα στήριξης, έστω και με τη μορφή της Προληπτικής Πιστοληπτικής Γραμμής.

Προς το παρόν, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην -έστω και δοκιμαστική- έξοδο της χώρας στις αγορές ομολόγων με μια έκδοση τριετούς ή πενταετούς διάρκειας. Ηδη οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο τραπέζι έχει πέσει μια έξοδος ακόμη και μέσα στον Ιούλιο για μικρό ποσό, της τάξης των 5 δισ. ευρώ. Εάν στην τριετία το επιτόκιο διαμορφωθεί κοντά στο 3,5% και στην πενταετία κοντά στο 4,8%, οι συνθήκες θα κριθούν ευνοϊκές και το εγχείρημα θα υλοποιηθεί.

Ωστόσο, οι καλά γνωρίζοντες το ελληνικό ζήτημα υποστηρίζουν πως το πρόβλημα δεν λύνεται με δύο ή τρεις μικρής διάρκειας εκδόσεις. 

Περισσότερα στο ependisinews.gr