Στην Κύπρο βρίσκονται τα βλέμματα των παγκόσμιων κολοσσών των υδρογονανθράκων που αναμένουν την έκβαση του προγράμματος γεωτρήσεων της Total στο «11» ή κοίτασμα «Ονησιφόρος», με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα να αναμένονται τον προσεχή Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

Μια ανακάλυψη κοιτάσματος από την Total στο «11» θα ενισχύσει σημαντικά τα γεωτρητικά προγράμματα και στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στις γειτονικές, ενώ θα ενισχύσει το ενδιαφέρον για νέους γύρους αδειοδότησης και επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Το τεμάχιο «11» της Total βρίσκεται μόλις 6 χλμ από το χρυσοφόρο κοίτασμα «Ζορ» της Αιγύπτου γεγονός που δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για τη δυναμικότητά του. Αν ο «Ονησιφόρος» περιέχει τελικά φυσικό αέριο με βαθμό πληρότητας ίσο με το κοίτασμα «Ζορ», τότε θα μπορούσε να περιέχει υδρογονάνθρακες της τάξης των 18 τρις. κυβικών ποδών (Tcf) ή 500 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, περίπου δηλ. ποσότητα που αντιπροσωπεύει τις σημερινές ανάγκες της Ελλάδας για 125 χρόνια.

Η ανακάλυψη του κοιτάσματος «Ζορ» της Αιγύπτου, το 2015 έφερε στο επίκεντρο τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, και οι διεθνείς παίκτες είδαν με ..άλλο μάτι την Κύπρο.
Η ιταλική ΕΝΙ πούλησε στην BP μερίδιο συμμετοχής 10 % στο τεμάχιο Σιορούκ, που περιλαμβάνει και το «Ζορ» και μπήκε– στο τεμάχιο «6» (μαζί με την Total) και στο τεμάχιο «8» της κυπριακής ΑΟΖ. Ακολούθησε τον περασμένο Δεκέμβριο η αγορά από την Rosneft του 30% των δικαιωμάτων της ΕΝΙ στο τεμάχιο Σιορούκ και το κοίτασμα «Ζορ», ενώ στο παιχνίδι και η Exxon-Mobil με το τεμάχιο «10». Μια σημαντική ανακάλυψη της Total, που μέχρι τώρα δεν είναι μέρος του ανταγωνισμού, θα τη βάλει δυνατά στο χώρο των κοιτασμάτων της περιοχής.