Τρεισ στους δέκα φορολογούμενους δεν κατάφεραν να πληρώσουν εντός προθεμίας την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλαν οι τράπεζες στος Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Η προθεσμία έληγε στις 31 Ιουλίου και 671.000 φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν τα περίπου 360 εκατομμύρια ευρώ που ανέμενε το υπουργείο Οικονομικών, με βάση τα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος.
Ως πρώτη δόση φόρου εισοδήματος, τα εκκαθαριστικά έδειξαν ότι έπρεπε να εισπραχθούν περίπου 1,2 δισ. ευρώ ως τον Ιούλιο, σαν πρώτη δόση εισοδήματος . Πάνω από 100.000 όμως έξόφλησαν εφάπαξ το δημόσιο ενώ άλλοι που μπορούσαν, πλήρωσαν σε μία δόση ολόκληρο το ποσό αντί να περιμένουν τις 3 δόσεις. Άρα η είσπραξη του Ιουλίου έπρεπε να είναι και μεγαλύτερη, αφού το δημόσιο δεν έχει να περιμένει άλλα χρήματα στις επόμενες δύο δόσεις από αυτούς.
Το ελληνικό δημόσιο εισέπραξε έτσι μόλις 775 εκατομμύρια, δηλαδή περίπου 400 εκατ. ευρώ λιγότερα από όσα έδειχναν τα εκκαθαριστικά, τα οποία προστέθηκαν πλέον στο «βουνό» των ληξιπρόθεσμων 95 δισ. ευρώ προς την εφορία.